Με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου στο Eurogroup αποκαταστάθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ανοίγει η πόρτα εξόδου της χώρας στην αγορά ομολόγων, όπως εκτιμά η Κομισιόν, στην αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και ο οίκος Moody’s, σε νεότερη ανάλυσή του, που εμμέσως προαναγγέλλει νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας.
Οι δύο εκθέσεις δημοσιεύονται λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα και η σημαντικότερη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κατάρτιση της οποίας αρχίζει αυτή την εβδομάδα, όπως έχει δηλώσει η Κριστίν Λαγκάρντ.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι εκτιμήσεις των θεσμών του επίσημου τομέα για το ελληνικό χρέος ευθυγραμμίζονται με αυτές των οίκων αξιολόγησης, διαλύοντας τις αμφιβολίες για τη μεσοπρόθεσμη (ως το 2033) βιωσιμότητα του χρέους, ώστε οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων να κινούνται σε ένα ασφαλές πλαίσιο.
Σύμφωνα με τη συνοπτική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, που περιλαμβάνεται στην έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
- τα μέτρα που συμφώνησε το Eurogroup, με κυριότερο την επέκταση της περιόδου χάριτος και των λήξεων των δανείων του EFSF κατά δέκα χρόνια, «είναι επαρκή για να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με το βασικό σενάριο, καθώς οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και θα είναι συμβατές με το ανώτατο όριο του 20% μακροπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή, ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ θα παραμείνει σε μονοπάτι καθόδου, υποχωρώντας κάτω από το 100% ως το 2060».
Η Κομισιόν σημειώνει, επιπλέον, ότι υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές πρόσθετες διασφαλίσεις από την πλευρά του Eurogroup για την αντιμετώπιση των ανησυχιών όχι μόνο για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και για το ενδεχόμενο να διαψευσθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και το πλεόνασμα και να επαληθευθεί το δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη του χρέους.
Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα θα επανεξετασθεί μετά το τέλος της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF, το 2032, και το Eurogroup θα είναι έτοιμο να λάβει νέες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από το πλαίσιο των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.
Επίσης, το Eurogroup μπορεί να μην υιοθέτησε τις προτάσεις για το λεγόμενο «γαλλικό κλειδί» (αυτόματη προσαρμογή πληρωμών χρέους με βάση την ανάπτυξη), αλλά δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εάν δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ΑΕΠ και πλεόνασμα.
Moody's: Προαναγγελία αναβάθμισης
Από την πλευρά του, ο οίκος Moody’s, που πρόσφατα αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο σκαλοπάτια, στην κατηγορία B3, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις του Eurogroup αποτελούν πιστωτικά θετικό γεγονός, επειδή διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα θα έχει χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα δέκα χρόνια.
Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά, τονίζει η Moody’s και για τη βιώσιμη χρηματοδότηση της χώρας. «Αποτελεί σημαντικό ορόσημο» για την έξοδο από την κρίση, τονίζει.
Για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, η Moody’s στέκεται, όπως και η Κομισιόν, στη δέσμευση των πιστωτών του επίσημου τομέα ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα, με νέα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους μετά το 2032, εάν αυτό απαιτηθεί.
Για το μαξιλάρι ρευστότητας, η Moody’s τονίζει ότι είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο (24,1 δισ. ευρώ, ή 10% του ΑΕΠ για το 2018) και εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να βγαίνει στην αγορά σε περιόδους αστάθειας.