Πολιτική

Βορίδης για προσφυγικό: Κάθε χώρα να επωμισθεί το μερίδιο που της αναλογεί


 "Πρέπει να απαντήσουν οι χώρες ως προς το αν καθεμιά θα κουβαλήσει το δικό της μερίδιο από τους πρόσφυγες - και το τονίζω «πρόσφυγες», διότι δεν συζητώ για παράνομους μετανάστες τώρα -, στους οποίους θα δώσουμε καθεστώς ασύλου. Όλη η δομή που συμφώνησε η κυβέρνηση να φτιάξει, δηλαδή τα hotspots, και ανεξαρτήτως των επιφυλάξεων που μπορεί να έχει κανείς... προϋπόθεση έχει να δεχθεί η Ευρώπη και κάθε χώρα, κατά το μερίδιο που της αναλογεί, 160.000 πρόσφυγες. Έχει προχωρήσει αυτό; Η απάντηση είναι όχι. Επομένως, εδώ πρέπει να αρχίσει η διεθνής κοινότητα να μας πει σοβαρά και όχι με διακηρύξεις του είδους «να ανασχέσουμε τις μεταναστευτικές ροές», τι θα κάνει" δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα.

Πρόσθεσε πως "Εγώ σας λέω ότι καταφέρνουμε να ανασχέσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Όσο και να το κάνουμε, υπάρχουν άνθρωποι που δικαιούνται το καθεστώς πρόσφυγα. Με αυτούς, τι θα κάνει η Ευρώπη; Διότι αυτοί είναι που τους αρνείται η κάθε Αυστρία να πάρει το μερίδιό της. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες με αυτές της Αυστρίας πρέπει λοιπόν να πάρει και η Ελλάδα, χτίζοντας τις δικές της συμμαχίες στο διεθνή χώρο".

Ερωτηθείς αν η στάση της Αυστρίας είναι ερήμην της Γερμανίας και της Κομισιόν, είπε "Νομίζω ναι. Είναι ερήμην της Γερμανίας και της Κομισιόν. Το στηρίζω στις δηλώσεις Σταϊνμάγερ και Γιούνκερ και στο γεγονός ότι η Αυστρία πατάει γι' αυτό και λέει «εντάξει, συμφωνούμε σ' αυτά τα πράγματα, αλλά δεν δουλεύουν και επειδή δεν δουλεύουν σε διεθνές πλαίσιο, εγώ θα ακολουθήσω εθνική στρατηγική». Αυτό λέει η Αυστρία".

Σε ότι αφορά το ερώτημα εάν υπάρχει εθνική πολιτική είπε: "Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο πράγματα που μπορεί κανείς να συζητήσει. Το ένα είναι πολιτικές αποθάρρυνσης των μεταναστευτικών ροών και μία τέτοια πολιτική είναι τα κλειστά κέντρα τύπου Αμυγδαλέζας... Για τους πρόσφυγες δεν μπορείς να το κάνεις, μόνο για τους παράνομους μετανάστες, αλλά θυμίζω ότι αυτοί είναι το 65% της συνολικής ροής. Το δεύτερο είναι να διευρύνει την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και να την εντείνει και χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες σας λέω ότι η ένταση μιας τέτοιας επιχείρησης που αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι κάνει το ΝΑΤΟ - και αν το κάνει και λειτουργήσει, δεν χρειάζεται, αλλά αν δεν λειτουργήσει, αυτό το κομμάτι θα γυρίσει στην εθνική ευθύνη… Δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση. Και δεν μίλησα για pushback, διότι αυτό είναι ότι κάποιος μπαίνει στα χωρικά μου ύδατα και εγώ τον σπρώχνω πίσω. Εκείνο που λέω είναι έγκαιρος εντοπισμός της βάρκας που έρχεται και σταμάτημά της πριν μπει στα δικά μας χωρικά ύδατα".

Αναφερόμενος στη στάση Τσίπρα στη Βουλή, μετά την ανακοίνωση περί διεξαγωγής Συμβουλίου Αρχηγών για το προσφυγικό είπε πως "Είναι έως γελοίο από την πλευρά του πρωθυπουργού την ώρα που αντιλαμβάνεται τη σημασία της εθνικής συνεννόησης σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα που απειλεί να διαλύσει τη χώρα, να βγαίνει και να μιλάει με τον τρόπο που μιλάει για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να φέρεται με τον τρόπο που φέρεται. Μου φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη συναίσθηση της κρισιμότητας των θεμάτων που διαχειρίζεται".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις