Πρωτοφανείς αντιδράσεις προκάλεσε ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η Rachel Reeves τον Οκτώβριο, καθώς το 42% των ατόμων με περιουσιακά στοιχεία ή οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητά πλέον ενεργά τρόπους να μεταφέρει τον πλούτο και τα περιουσιακά του στοιχεία σε χώρες με φιλικότερη φορολογική πολιτική, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η εκτενής αυτή έρευνα της deVere Group, μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες χρηματοοικονομικών συμβουλών και διαχείρισης περιουσίας παγκοσμίως, πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα σε 600 άτομα διεθνώς. Τα ευρήματα αναδεικνύουν την ευρεία ανησυχία για τα σαρωτικά φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στον πρώτο Προϋπολογισμό της κυβέρνησης των Εργατικών.
Η έρευνα καταγράφει μια σημαντική μεταστροφή στις στάσεις απέναντι στο οικονομικό περιβάλλον του Ηνωμένου Βασιλείου. Οικογένειες, επιχειρηματίες και επενδυτές με δεσμούς στη χώρα εξετάζουν εναλλακτικές για να μετριάσουν τον αντίκτυπο του νέου φορολογικού καθεστώτος, το οποίο περιλαμβάνει αυξήσεις στη φορολογία κεφαλαιακών κερδών, αλλαγές στη φορολογία κληρονομιάς στις συντάξεις, την κατάργηση του καθεστώτος μη-κατοίκου (non-domiciled) και αυξήσεις στις εισφορές Εθνικής Ασφάλισης (NIC).
Ο Nigel Green, CEO της deVere Group, σχολιάζει:
«Αυτά τα μέτρα, που σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν δημοσιονομικές προκλήσεις, θεωρούνται άμεση απειλή για τη διατήρηση του πλούτου και τον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό. Οι πολιτικές που παρουσιάστηκαν στον Προϋπολογισμό αποτελούν σημείο καμπής για οποιονδήποτε έχει οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η δημοσκόπηση καταδεικνύει μια αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των ατόμων που επιδιώκουν να μεταφέρουν τον πλούτο τους στο εξωτερικό. Αυτή δεν είναι μια παρορμητική αντίδραση — είναι μια στρατηγική απάντηση σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο εχθρικό προς τον πλούτο και τις επενδύσεις».
Μεταξύ των δημοφιλών προορισμών για εκείνους που επανεξετάζουν τις χρηματοοικονομικές τους στρατηγικές είναι η Ιταλία, η Ελβετία, το Ντουμπάι, η Πορτογαλία και η Μαλαισία.
«Αυτές οι χώρες προσελκύουν ενδιαφέρον για τα φιλικότερα φορολογικά τους καθεστώτα και τις ευκαιρίες διατήρησης πλούτου. Τα παγκόσμια γραφεία της deVere αναφέρουν αύξηση στις ερωτήσεις, ειδικά από άτομα που επιδιώκουν να εγκατασταθούν ή να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτούς τους προορισμούς.
Η κατάργηση του μακροχρόνιου καθεστώτος non-domiciled αποτελεί κρίσιμη ανησυχία. Παραδοσιακά, αυτό το καθεστώς προσέλκυε σημαντικές επενδύσεις και ταλέντα στο Ηνωμένο Βασίλειο, προωθώντας ένα δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η απομάκρυνσή του στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως να μην είναι πλέον ο φορολογικός παράδεισος που υπήρξε κάποτε. Για όσους έχουν ακίνητα, επιχειρηματικά συμφέροντα ή συνταξιοδοτικά σχέδια στη χώρα, αυτό αποτελεί σημαντική αλλαγή στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους», σημειώνει ο Nigel Green.
Οι αυξημένοι φόροι κεφαλαιακών κερδών (CGT) και η φορολογία κληρονομιάς στις συντάξεις επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν δυσανάλογα τα άτομα που έχουν συσσωρεύσει περιουσιακά στοιχεία και βασίζονται σε αυτά για την οικονομική τους ασφάλεια.
Οι επιχειρηματίες, ειδικά εκείνοι που διευθύνουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανησυχούν ότι η αύξηση των εισφορών NIC λειτουργεί ουσιαστικά ως «φόρος εργασίας», περιορίζοντας τις προσλήψεις και ενισχύοντας την επένδυση σε αυτοματισμούς.
Ο Nigel Green καταλήγει:
«Ο Προϋπολογισμός σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επανεξετάζουν τις νόμιμες επιλογές τους. Δεν πρόκειται μόνο για φόρους – πρόκειται για το μήνυμα που στέλνεται σε όσους έχουν οικονομικά περιουσιακά στοιχεία και δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο. Και αυτό το μήνυμα φαίνεται να λέει: “Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ”».