Οικονομία

Τασούλας: Η δικτατορία παρέδωσε μια οικονομία στο χείλος της υφέσεως και του πληθωρισμού


Στην κατάμεστη αίθουσα της Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τόμου «Τα Οικονομικά της Δικτατορίας 1967-74», που εκδόθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και περιλαμβάνει τα πρακτικά του ομότιτλου συνεδρίου που διεξήχθη στις αρχές του 2024, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Την έκδοση επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφέρθηκε στην αξία του βιβλίου, τονίζοντας πως «αξίζει να ασχοληθούμε με ένα θέμα με το οποίο δεν έχουν καταπιαστεί πολλοί», καθώς «έτσι συντονισμένη, μεθοδευμένη αρχή ενασχολήσεως με τα οικονομικά της δικτατορίας δεν έχει υπάρξει» και σημείωσε ότι το έργο «μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω εμβάθυνση αλλά και επέκταση στο θέμα αυτό».

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «όπως προκύπτει και από αυτά τα εμπεριστατωμένα κείμενα, η δικτατορία παρέδωσε μια Οικονομία στο χείλος της υφέσεως και του πληθωρισμού» και επισήμανε πως «η σκυτάλη στο θέμα της Οικονομίας ήταν εξ ίσου προβληματική με τις άλλες σκυτάλες που παρελήφθησαν», αναφερόμενος στον τομέα των θεσμών αλλά και των εθνικών θεμάτων, με τραγική αποκορύφωση τον διαμελισμό της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ακόμη στη «δυσχερή περίοδο για τη Δημοκρατία» που προηγήθηκε της δικτατορίας και στη σημασία της έρευνας, της γνώσης και του αναστοχασμού της ιστορίας, «για να καταλάβουμε τι σόι υψηλής ποιότητος Δημοκρατία αποκτήσαμε μετά», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «παρά τα σκαμπανεβάσματα που είχε η Δημοκρατία, πρέπει τελικά να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτή τη μοναδική περίοδο πέντε δεκαετιών πρωτοφανούς δημοκρατικής εξέλιξης και ανάτασης στη χώρα μας».

«Η μεγαλύτερη αξία κι η μεγαλύτερη γοητεία της Δημοκρατίας, πέρα από την ελευθερία γνώμης, πέρα από την ελευθερία διαφωνίας, είναι ότι μπορούμε να ορίσουμε τη μοίρα μας. Ό,τι δεν συνέβαινε επί δικτατορίας», τόνισε καταληκτικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, την εκδήλωση προλόγισε ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μπουραντώνης. Για το θέμα μίλησαν οι πανεπιστημιακοί Θάνος Βερέμης, Αντώνης Λιάκος, Τζελίνα Χαρλαύτη και Νίκος Χριστοδουλάκης. Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Βουλή