Η… φθοροποιός δράση των funds συνεχίζεται στο ΧΑ, που βρίσκεται πλέον δέσμιο της πολιτικής αβεβαιότητας, αδυνατώντας να «εξαργυρώσει» τα οφέλη από τη συμφωνία ελάφρυνσης χρέους και τη βελτίωση των προοπτικών για την ελληνική οικονομία. Ενώ στις διεθνείς αγορές σημειώνεται εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και οι δείκτες κινούνται ανοδικά (DAX +1,1%, Dow Jones +0,8%), oι θιασώτες της υποτιμητικής κερδοσκοπίας βύθισαν και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο στο κόκκινο, με μαζικές ρευστοποιήσεις στο κλείσιμο της συνεδρίασης.
Η κίνηση αυτή που επαναλαμβάνεται στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, προκαλεί ερωτηματικά όσον αφορά τα κίνητρα των ξένων διαχειριστών και τις εξελίξεις που ενδεχομένως σπεύδουν να προεξοφλήσουν.
Εν πάση περιπτώσει, η αποδυνάμωση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και η σεναριολογία περί «σχεδίων αποστασίας» προς ανατροπή της κυβέρνησης προκαλούν σκεπτικισμό στην αγορά, που επιθυμεί πολιτική σταθερότητα, ώστε να μη διαταραχθεί η πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και να μην τεθεί εν αμφιβόλω η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η περαιτέρω πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί και από τη στάση των επιθετικών fund.
Μετοχές και δείκτες
Σήμερα οι πιέσεις ξεκίνησαν από τα Παράγωγα, με επίκεντρο τη μετοχή της Εθνικής, και συνεχίσθηκαν στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών.
Οι δείκτες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και πήραν σαφή καθοδική κατεύθυνση την τελευταία ώρα, τερματίζοντας στα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +0,63% και έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 767,91 μονάδες.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρέμεινε αμετάβλητος στις 2.011,16 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, υποχωρώντας κατά 1,81% στις 876,13 μονάδες.
Με θετικό πρόσημο μόνο η Attica Bank (+1%), λόγω δηλώσεων του προέδρου της τράπεζας Χρ. Ρουμελιώτη ότι αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για το πλειοψηφικό πακέτο που κατέχει ο ΕΦΚΑ. Στον αντίποδα Πειραιώς -3%, Alpha -2%, Εθνική και Ελλάδος -1,6%, Eurobank -1%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Jumbo +2,5%, Φουρλής +2%, Σαράντης +1,4%, ΟΤΕ +1,2%, Coca Cola +1%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΛΠ -2%, Βιοχάλκο -1,3%, Grivalia και Aegean -1%