Αγορές

Ράλι ομολόγων – Τα funds «κλάδεψαν» μετοχές και προσδοκίες στο ΧΑ


Ερωτηματικά για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς των διεθνών κερδοσκόπων προκαλεί η έκβαση της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ, που ολοκληρώθηκε με καταιγισμό επιθετικών ρευστοποιήσεων επιλεγμένων τραπεζικών μετοχών – κυρίως της Εθνικής – και καταβύθιση των δεικτών.

Το περίεργο είναι ότι η «επίθεση» εκδηλώθηκε την ώρα που η συμφωνία ελάφρυνσης χρέους είχε δημιουργήσει κλίμα ευφορίας και υψηλών προσδοκιών, ενώ στην αγορά ομολόγων βρισκόταν σε εξέλιξη μίνι ράλι, με μεγάλη άνοδο των τιμών και ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έπεσε μέχρι το 3,15%,  περίπου 36 μονάδες βάσης χαμηλότερα από χθες και διαμορφώθηκε στο κλείσιμο σε 3,29%, υποχωρώντας κατά 21,5(!) μονάδες βάσης. Του 10ετούς έπεσε στο 4,14%, περίπου 16,5 μονάδες χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

Τα «μεγάλα μαχαίρια»

Ενώ λοιπόν οι κατά τεκμήριο συντηρητικοί επενδυτές των ομολόγων επιβράβευαν τη συμφωνία ελάφρυνσης χρέους, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, στο χρηματιστήρια τα «μεγάλα μαχαίρια» ακολουθούσαν άλλες επιλογές.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μία ακόμη κίνηση επιθετικών χαρτοφυλακίων να αποκομίσουν βραχυχρόνια κέρδη και να κλείσουν ανοιχτές θέσεις short σε χαμηλότερες τιμές, πριν  ξεκινήσει στο ΧΑ ένας νέος ανοδικός κύκλος προεξόφλησης των προοπτικών που δημιουργεί η συμφωνία με τους δανειστές.

Ανεξάρτητα πάντως από τις προθέσεις των «δραστών», οι επιθετικές ρευστοποιήσεις προκαλούν «μούδιασμα» στην αγορά, καθώς είναι γνωστό ότι τα ξένα hedge funds έχουν μεγάλη δύναμη πυρός και μπορούν να συνεχίσουν τις πιέσεις.

Χαμηλώνουν λοιπόν οι προσδοκίες που δημιούργησε η απόφαση του Eurogroup, την οποία έσπευσαν να επικροτήσουν διεθνείς οίκοι, αναλυτές και media, επισημαίνοντας ότι σηματοδοτεί την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Η συνεδρίαση και το μεγάλο χτύπημα

Η ευφορία στο ΧΑ κράτησε λίγες μόνον ώρες, ενώ οι διαθέσεις των επιθετικών κερδοσκόπων είχαν αρχίσει να φαίνονται από νωρίς. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μεγάλα κέρδη – ιδιαίτερα στο τραπεζικό ταμπλό και οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν υψηλά ημέρας στο πρώτο δεκάλεπτο των συναλλαγών. Η άνοδος  και το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον αξιοποιήθηκαν ως ευκαιρία πωλήσεων σε υψηλές τιμές.

Κι ενώ οι δείκτες διολίσθαιναν συνεχώς, στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες έγινε το μεγάλο χτύπημα: «Καραβιές» μετοχών βγήκαν προς πώληση, στέλνοντας τις τιμές στα Τάρταρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα call auctions άλλαξαν χέρια 3,19 εκατομμύρια(!) μετοχές Εθνικής. Ετσι από το +4,6%, η μετοχή τερμάτισε  στο -2%.
Ανάλογες κινήσεις «συμπίεσης» της αγοράς και των δεικτών έγιναν και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές.

Το κατά πόσο αποτελούν κερδοσκοπική μεθόδευση ή υποδηλώνουν απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής αγοράς, θα φανεί ενδεχομένως στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν, αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων χαμηλώνουν τον πήχυ των προσδοκιών,  εκτιμώντας όμως ότι όσο μεγαλύτερη πίεση ασκηθεί τις επόμενες μέρες, τόσο ισχυρότερη ανοδική αντίδραση θα ακολουθήσει.
Η τεχνική εικόνα συνηγορεί σε συνέχιση της συσσώρευσης.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +2,52% στις 792,37 μονάδες και τερμάτισε  στο κόκκινο, με απώλειες 0,22% στις 771,18 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με  -0,42%, στις 2.015,05 μονάδες.

Ο κλαδικός  δείκτης τραπεζικών μετοχών  πήγε μέχρι +4,44% και τερμάτισε με ανεπαίσθητη μεταβολή -0,03%.
 Στα blue chipsτις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Φουρλής +3%, ΟΤΕ +2,8%, Alpfa Bank και Grivalia +2%, Τιτάν +0,9%.

Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ -6,3%, ΑΔΜΗΕ -5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3%, Aegean -2,3%, Εθνική Τράπεζα και Μυτιληναίος -2%, Eurobank  και ΕΥΔΑΠ -1,5%

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα