Το ΧΑ διέσπασε το ψυχολογικό όριο των 500 μον. (ο ΓΔ έκλεισε στις 507,1 μον.) κάτι που θέτει τις βάσεις για περαιτέρω άνοδο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνδράμουν οι ξένες αγορές και το πετρέλαιο - σήμερα το πετρέλαιο ήταν στο +2,7%, στα 36 δολ. το βαρέλι.
Θετικά λειτούργησαν οι δηλώσεις του Πιέρ Μοσχοβισί που σε μήνυμά του, για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε ότι πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική της συμφωνίας του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ προβλέπει πως η ελληνική οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ανεβάσει ταχύτητα και το 2017 θα καταγράψει ανάπτυξη 2,7%.
Άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι τον Ιανουάριο καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 1.189 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 307 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s (αναμένεται και η αξιολόγηση της Fitch τον Μάρτιο) σε συνδυασμό με την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου την επόμενη εβδομάδα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης πάνω από τις 500 μονάδες.
Το ερώτημα είναι αν η κίνηση αυτή είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα δεδομένου των ανοιχτών θεμάτων για την ελληνική οικονομία και το προσφυγικό.
Η ελληνική οικονομία δείχνει εικόνα κατάρρευσης σημειώνει ανάλυση του Ινστιτούτου Brookings. Όπως αναφέρει, τα capital controls, η αδράνεια της κυβέρνησης και η τεράστια οικονομική αβεβαιότητα "σκοτώνουν" την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το Brookings είναι επείγον να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, διότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει για μήνες αυτή τη φορά.
Στο διεθνές περιβάλλον η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων θα αργήσει. Για παράδειγμα, Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ προχώρησε η γαλλική τράπεζα Societe Generale, αναμένοντας ότι η FED, θα κάνει μόνον μόνο μία αύξηση το 2016. Παράλληλα, εκτιμά ότι η αστάθεια στις αγορές θα συνεχιστεί. Προβλέπει πάντως ότι η FED θα μπορέσει να προχωρήσει σε 4 αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων το 2017, στο επίπεδο του 1,875% αλλά μπορεί να τα μειώσει το 2018. Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs και η JP Morgan έχουν αναφέρει ότι δεν αναμένουν αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων το Μάρτιο.
Ωστόσο οι διεθνείς αναλυτές αναφέρονται στους «μαύρους κύκνους» που απειλούν τις παγκόσμιες αγορές, δηλαδή στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους που μπορούν να ταρακουνήσουν τις παγκόσμιες αγορές. Οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι η έξοδος της Βρετανίας από την ευρωζώνης και η απότομη προσγείωση της Κίνας. Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι γύρω στο 20%.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο ισοτιμιών έτσι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού παρότρυνε σήμερα τις χώρες να αποφύγουν την ανταγωνιστική υποτίμηση νομισμάτων.
Σημειώνεται ότι ενώ το τρέχον ράλι οφείλεται ουσιαστικά στην απομάκρυνση της πιθανότητας των επιτοκίων, ορισμένοι τεχνικοί αναλυτές θεωρούν ότι το Μάρτιο μπορεί να υπάρξει μια νέα πτώση στις αμερικανικές αγορές, κάτι που βέβαια θα επηρεάσει όλες τις αγορές.
Στατιστικά συνεδρίασης
Ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη 4,78% στις 507,1 μον. με αιχμή τις τράπεζες που ανέβηκαν κατά 12,6%. Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 5,6% και της μεσαίας 4,1%. Ο τζίρος ήταν στα 68,7 εκατ. ευρώ. Υπήρξαν 81 ανοδικές μετοχές και 24 καθοδικές.
O Γενικός Δείκτης το τελευταίο διάστημα