Μετά από τέσσερις μέρες ανάκαμψης που πρόσθεσε 10% στον κλαδικό τους δείκτη, οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται πάλι στην «πρέσα» και οδηγούν την αγορά σε πτωτική κατεύθυνση. Τα επιθετικά funds που κάλυψαν με μεγάλο κέρδος ανοιχτές θέσεις στα Παράγωγα ενόψει του αυριανού κλεισίματος, ανεβάζουν την ένταση των πιέσεων και αξιοποιούν την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος για να πιέσουν χαμηλότερα τις τιμές.
Κατά 3,60% υποχωρεί αυτή την ώρα ο τραπεζικός δείκτης, κινούμενος στα χαμηλά ημέρας, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός.
Ο Γενικός Δείκτης χάνει 0,90%, υποχωρώντας στις 683,5 μονάδες. Επιβεβαιώνονται λοιπόν οι εκτιμήσεις των αναλυτών, που πρόβλεπαν ότι η ανοδική αντίδραση θα ανακοπεί πιθανότατα με την προσέγγιση των 690 μονάδων, που είναι τώρα το άνω όριο μιάς ζώνης αντίστασης όπου μπορεί να συνεχισθεί η συσσώρευση για μικρό χρονικό διάστημα.
Περίπου 1% χάνει ο FTASE της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.793 μονάδες.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες και το σκηνικό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες μέρες. Καθοριστική παράμετρος μπορεί να αποδειχθεί το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή, που θα υπαγορεύσει κινήσεις σε επιθετικά funds με μεγάλες ανοιχτές θέσεις στην ελληνική αγορά.
Το ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών επικεντρώνεται στις τράπεζες και στις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις τους στο μέτωπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, που θα επηρεάσει σημαντικά την κερδοφορία και τους κεφαλαιακούς τους δείκτες την επόμενη τριετία.
Το θέμα αυτό κυριάρχησε στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του ελληνικού roadshow στο Λονδίνο, όπου ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε σε εκπροσώπους διεθνών οίκων και σε διαχειριστές funds ένα αισιόδοξο σενάριο για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνει ότι οι πρώτες αντιδράσεις είναι επιφυλακτικές έως αρνητικές.
Ολες οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο κόκκινο με σημαντικές απώλειες. Eurobank και Alpha -4%, Εθνική -3,5% Πειραιώς -2,6%, Attica Bank -0,5%, Τρ. Ελλάδος -1%.
Ελάχιστα εμποροβιομηχανικά blue chips κινούνται με θετικό πρόσημο. ΟΛΠ +1,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 1,2%, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ +0,7%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: ΔΕΗ -2,5%, Aegean -1,2%, Jumbo και Φουρλής -1%, Βιοχάλκο και Σαράντης -0,8%.