Το κορυφαίο κοινοβουλευτικό του όπλο αποφασίζει να χρησιμοποιήσει στη μάχη κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης: Οπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο, το κόμμα του καταθέτει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, για τους χειρισμούς της στο σκοπιανό και για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Η κίνηση αυτή είχε προαναγγελθεί από χθες, αλλά υπήρχαν αμφιβολίες αν τελικά θα υλοποιηθεί, καθώς εκτιμάται ότι δεν μπορεί να αποφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα - αντίθετα, μπορεί να ενισχύσει και να επαναβεβαιώσει την συνοχή του κυβερνητικού σχήματος, μετά την απόφαση Καμμένου να μην ψηφίσουν οι ΑΝ.ΕΛ τη συμφωνία.
Διαβάστε σχετικά: Σκοπιανό: Σε δοκιμασία τα κόμματα- Χωρίς επιλογές Μητσοτάκης, Καμμένος
Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά να προχωρήσει όχι ελπίζοντας σε καταψήφιση-ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά για να ενισχύσει τη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του και να δώσει μηνύματα στην εκλογική του βάση, την οποία προσπαθούν να διεμβολίσουν νεοπαγείς ακροδεξιοι και "εθνικοπατριωτικοί" πολιτικοί σχηματισμοί.
Η διαδικασία στη Βουλή
Η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί σήμερα, υπογεγραμμένη από τουλάχιστον 50 βουλευτές, όπως απαιτεί ο Κανονισμός.
Με την κατάθεσή της διακόπτονται οι εργασίες της Βουλής για δύο ημέρες. Η συζήτησή επί της πρότασης δυσπιστίας πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας.
Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος Ν. Βούτσης, «η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση της ευχέρειας που έχει εκ του Συντάγματος να αρχίσει η συζήτηση μετά από διήμερο». Μετά την ονομαστική ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ.
Η συζήτηση θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ συνόλου των βoυλευτών. Πρέπει δηλαδή 151 βουλευτές να καταψηφίσουν την κυβέρνηση