Κλυδωνισμούς και αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας προκαλεί η συμφωνία για το σκοπιανό, πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο διεργασιών στο εσωτερικό των κομμάτων, που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη.
Εσωτερικές τριβές και διαφοροποιήσεις υπάρχουν πλέον σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης –πλην ΚΚΕ. Σταδιακά γίνεται σαφής η νέα διαχωριστική γραμμή μεταξύ των υπέρμαχων της «υπεύθυνης ρεαλιστικής» στάσης και εκείνων που επιμένουν να επενδύουν σε «εθνικολαϊκιστές» απόψεις, ή απλώς προσπαθούν να ψαρέψουν στο θολό ποτάμι του «πατριωτισμού».
Οι διαφορετικές απόψεις δημιουργούν προβλήματα συνοχής στη ΝΔ, στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και στους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έσπευσε ήδη να χαράξει τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουν οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος του, επί ποινή διαγραφής.
Μεγαλύτερες δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει η Φώφη Γεννηματά στο Κίνημα Αλλαγής, όπου οι πολιτικοί εταίροι της έχουν πάρει ήδη θέση υπέρ της συμφωνίας, ενώ η ίδια και πολλοί βουλευτές της τηρούν αρνητική στάση, επιμένοντας ουσιαστικά στην «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» γραμμή, χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο περιεχόμενο της συμφωνίας.
Ο εκ δεξιών κίνδυνος για τη ΝΔ
Στη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να διαχειριστεί το ζήτημα με γνώμονα τα πολιτικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η ΝΔ και τις παγίδες που πρέπει να αποφύγει.
Βασικός του στόχος είναι να κρατήσει ενωμένο το κόμμα και συσπειρωμένη την εκλογική του βάση. Ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από τα δεξιά, όπου το «μακεδονικό» δημιουργεί πρόσφορα έδαφος για να ευδοκιμήσουν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί ακροδεξιού και «εθνικοπατριωτικού» προσανατολισμού.
Οι χειρισμοί του αποβλέπουν επίσης στη διατήρηση της εσωτερικής συνοχής του κόμματός του, όπου δεν λείπουν και οι «σώφρονες, μετριοπαθείς» φωνές. Υπάρχουν πολλοί βουλευτές και παλιά στελέχη, που θέλουν να κλείσει τώρα το σκοπιανό και ανησυχούν ότι η ΝΔ θα παρασυρθεί τελικά σε γραμμή στείρας άρνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον εκ δεξιών κίνδυνο και να μην δώσει έδαφος στα ακροδεξιά εθνικιστικά πολιτικά μορφώματα που κυοφορούνται.
Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που ετοιμάζεται να καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχει βέβαια καμία πιθανότητα να υπερψηφισθεί στη Βουλή. Θα συσπειρώσει όμως τη ΝΔ και παράλληλα θα αναγκάσει το Κίνημα Αλλαγής να πάρει θέση και να επιλέξει πλευρά – αν παραμένει στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», ή αν έχουν αλλάξει οι διαθέσεις του και κρατά ανοιχτές πόρτες προς τα αριστερά.
Πολιτική επιβίωση
Θα προκαλέσει όμως παράλληλα και συσπείρωση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με επιβεβαίωση από πλευράς ΑΝ.ΕΛ ότι παραμένουν αμετακίνητοι στο κυβερνητικό σχήμα, παρά την κατηγορηματική απόρριψη της συμφωνίας.
Ο Πάνος Καμμένος έχει διαβεβαιώσει ήδη με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι οι ΑΝ.ΕΛ δεν πρόκειται επ’ ουδενί να ρίξουν την κυβέρνηση ή να θέσουν εν κινδύνω την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της. Θα έχει πάντως να αντιμετωπίσει και εσωτερικά προβλήματα, καθώς η γραμμή της κατηγορηματικής απόρριψης της συμφωνίας δεν γίνεται αποδεκτή από όλους τους βουλευτές του.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ δεν έχει άλλες επιλογές: Αναγκάζεται να ακολουθήσει μία γραμμή που ικανοποιεί την εκλογική βάση του κόμματος του και μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση.