Η υφήλιος ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί. Από τη μία άκρη της έως την άλλη, μικρές ή μεγαλύτερες εντάσεις έχουν προκαλέσει ένα κλίμα έντασης. Μάλιστα, πριν από μόλις 10 ημέρες ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου, ότι κατά την άποψή του ο κόσμος βιώνει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Στην γειτονία μας, οι πιο καυτές περιοχές είναι η Ουκρανία και ιδίως η Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, μπορεί να λειτουργούν ως ωρολογιακές βόμβες. Στην Αφρική η κατάσταση είναι τεταμένη, ενώ κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την επιθετική συμπεριφορά της Κίνας με κάποιους γείτονές της, αλλά και την αντιπαλότητα της Ινδίας με το Πακιστάν. Και φυσικά, υπάρχει αυξανόμενη διεθνής ανασφάλεια, λόγω της τρομοκρατικής απειλής.
Η εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση της παγκόσμιας ασφάλειας, αντικατοπτρίζεται στην άνθηση του εμπορίου όπλων και αυτό πιστοποιείται από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που παρέχονται από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφηκε αύξηση κατά 14% στις εξαγωγές όπλων, σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία.
Και οι "καυτές περιοχές"του πλανήτη είναι οι καλύτεροι καταναλωτές. Στην περιοχή ανάμεσα στον Περσικό Κόλπο και τον Βόσπορο, οι εισαγωγές των βαρέων όπλων, αυξήθηκαν κατά 61%. Μεταξύ 2011 και 2015, η Ινδία ήταν η μόνη χώρα που εισήγαγε περισσότερα όπλα από την Σαουδική Αραβία. Σε σύγκριση με το 2006-2010, οι αγορές όπλων που έγιναν από την Σ. Αραβία, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Στην τέταρτη θέση στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην έκτη θέση της κατάταξης.
Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός, ότι οι εισαγωγές βαρέων όπλων του Μεξικού, έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία λίγα χρόνια, σε σύγκριση με την περίοδο 2006-2010: μία συνέπεια του πολέμου των ναρκωτικών, η οποία έχει στοιχίσει περίπου 100.000 ζωές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών.
Τα περισσότερα από τα μισά όπλα που εισάγονται στην Αφρική, αγοράζονται από δύο γειτονικές χώρες:το Μαρόκο και την Αλγερία, καθώς στις σχέσεις τους επικρατούν η δυσπιστία και η επιφυλακτικότητα. Αυτά βοηθούν την κούρσα εξοπλισμών.
Υγεία
Μαθαίνουμε ταχύτερα ως παιδιά ή ως ενήλικες; Τα επιστημονικά ευρήματα εκπλήσσουν!
Έως τώρα θεωρούσαμε ταπαιδιάσχεδόν "μαθησιακά θαύματα". Κατακτούν εύκολα νέες γλώσσες, μουσικά όργανα, διάφορες δεξιότητες και... τις χορογραφίες από το TikTok. Η ευρέως διαδεδομέν ...