Ο Γιάννης Μπουτάρης, καθισμένος στο γραφείο του, τακτοποιεί εκκρεμότητες και υπογράφει έγγραφα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι μέρες έχουν αρχίσει να μετρούν αντίστροφα έως τις 31 Αυγούστου 2019, οπότε και ολοκληρώνει τα καθήκοντα του, μετά την οριστική απόφαση να αποσυρθεί από τα αυτοδιοικητικά δρώμενα και μη διεκδικήσει μία τρίτη θητεία στον κεντρικό δήμο.
«Το έζησα, το χόρτασα... Αντίο!» λέει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνοντας μια αναδρομή της οκταετίας στον δημαρχιακό θώκο, από το 2014 που εξελέγη ως ο 60ος δήμαρχος στην ιστορία της πόλης, μέχρι και σήμερα. «Η απόφαση που πήρα ήταν εύκολη, η ανακοίνωση της απόφασης ήταν δύσκολη» προσθέτει ο κ.Μπουτάρης.
Δηλώνει συγκινημένος από τα σχόλια προς το πρόσωπο του μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσής του και παράλληλα ανακουφισμένος, υπερήφανος για την υλοποίηση της ιδέας του Μουσείου Ολοκαυτώματος, "σκασμένος" που δεν κατάφερε να προχωρήσει την επέκταση της παλιάς παραλίας και την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους.
Βαθμολογώντας τον εαυτό του όσον αφορά τη δουλειά που έγινε πάνω σε θέματα βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών λέει πως δεν θα έβαζε πάνω από 7 στα 10, ενώ ερωτηθείς πώς βλέπει την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης μετά τις εκλογές του 2019 τονίζει πως η πόλη δεν θα γυρίσει πίσω καθώς «ανοίξαμε ένα ποτάμι που τρέχει».
Διευκρινίζει πως στην εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Μαΐου απαιτούνται συνεργασίες για να πάει η Θεσσαλονίκη μπροστά, έναν δήμαρχο που να διαθέτει όραμα, και εκφράζει την αισιοδοξία πως η δημοτική του ομάδα "Πρωτοβουλία" θα βρει τον κατάλληλο, που θα ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου.
Ξεκαθαρίζει, τέλος, πως δεν τον ενδιαφέρει ούτε η Βουλή, ούτε η Ευρωβουλή παρά τις προτάσεις που κατά καιρούς δέχτηκε, σημειώνοντας πως «η καλύτερη ανάμειξη είναι η συμμετοχή του πολίτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», «από τον δήμαρχο εξαρτώνται πολλά πράγματα για την καθημερινότητα» του πολίτη.