Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην κανονικότητα εντός των επόμενων δύο με τριών ετών εκτίμησε η κυρία Λούκα Κατσέλη κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (ενσωμάτωση οδηγίας 2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις». Εκτίμησε παράλληλα ότι θα εκπληρωθούν ομαλά τα θετικά σενάρια για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων που από το 2010 η «αιμορραγία» υπολογίζεται στα 114 δισ ευρώ.
Επίσης, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών αλλά και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Θόδωρος Μητράκος υποστήριξαν ότι η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση έχει θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και πως οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες.
Συγκεκριμένα, η κυρία Κατσέλη εξήγησε ότι μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, υπάρχουν τρεις σημαντικές προκλήσεις:
- Σταδιακή επάνοδος καταθέσεων
- Διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων
- Διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά που είναι και το εθνικό στοίχημα
Αναφορικά με το συζητούμενο νομοσχέδιο είπε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις:
- Διατηρούν το όριο για την εγγύηση επιλέξιμων καταθέσεων στα 100.000 ευρώ
- Θεσμοθετείται πρόσθετο όριο στα 300.000 ευρώ με εγγύηση 6 μηνών για συγκεκριμένες καταθέσεις (εφάπαξ, αποζημιώσεις, πώληση ακινήτων κ.α.)
- Μειώνεται η προθεσμία καταβολής της εγγύησης στις 7 ημέρες από 20 που είναι σήμερα
- Υποχρεώνουν το ΤΕΚΕ να διενεργεί stress test ανα τριετία για την επάρκεια και ετοιμότητα των τραπεζών
- Καθιερώνεται και στα 28 κράτη ΕΕ κοινό όριο 100.000 ευρώ εγγύησης καταθέσεων
Ο υποδιοικητής της ΤτΕ και πρόεδρος του ΤΕΚΕ εξήγησε ότι « για να καταλήξουμε στο ποσό 300 χιλ ευρώ ως πρόσθετη εγγύηση συνεκτιμήσαμε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Η αλήθεια είναι ότι στις άλλες χώρες το όριο είναι στις 500 χιλ. ευρώ. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι όσα πιο πολλά βάζεις στο πρόσθετο κεφάλαιο τόσο πιο πολύ αδυνατίζεις το αρχικό σενάριο εγγύησης 100 χιλ ευρώ».