Οικονομία

Καραμεσίνη: «Πραγματικός ρόλος του ΟΑΕΔ είναι να βρίσκει δουλειά στους ανέργους»


Από έναν οργανισμό που παρείχε απλώς επιδόματα ή βοηθήματα ανεργίας, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό που προσπαθεί να διαγνώσει τις ανάγκες σε ατομική βάση και να υποστηρίξει τους ανέργους στη διαδικασία εργασιακής τους ένταξης, από τα πιο απλά, όπως η πληροφόρηση και οι τεχνικές αναζήτησης, μέχρι τα πιο απαιτητικά, όπως τα προγράμματα κατάρτισης» επισημαίνει η διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, σε συνέντευξή της στην "εφημερίδα των Συντακτών".

"Από το 2015 και ύστερα άλλαξε το μείγμα των προγραμμάτων. Τα προγράμματα που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό των θέσεων, περίπου το 60%, είναι τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή τα ειδικά προγράμματα για τον δημόσιο τομέα. Είναι προγράμματα με πολύ μεγάλη απορρόφηση, διότι αντιστοιχούν σε πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου. Από την άλλη, ο Οργανισμός ανέπτυξε προγράμματα που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και στον κοινωνικό τομέα της οικονομίας και αφορούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιχορηγούνται οι επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν νέες θέσεις στις οποίες προσλαμβάνουν ανέργους συγκεκριμένων κατηγοριών. Την περίοδο 2015-2016, κατά την οποία η οικονομία παρουσίαζε στασιμότητα ή οριακή ύφεση, η ανταπόκριση των επιχειρήσεων ήταν αρκετά περιορισμένη λόγω του γενικότερου οικονομικού κλίματος και της έλλειψης προθυμίας να δημιουργήσουν νέες θέσεις. Οσο όμως μπαίνουμε σε διαδικασία ανοδικής πορείας της οικονομίας, από το 2017 και μετά, τα προγράμματα αυτά έχουν αυξανόμενη ανταπόκριση. Και συνδυάζονται με μια σειρά ανασχεδιασμούς και βελτιώσεις, με στόχο να αρθούν τα γραφειοκρατικού χαρακτήρα αντικίνητρα που είχαν οι επιχειρήσεις για να προσλαμβάνουν προσωπικό από τα δικά μας μητρώα", αναφέρει.

Σημαντική είναι η απάντηση για την παροχή δυνατοτήτων παραμονής των νέων πτυχιούχων στην Ελλάδα: "Υλοποιούμε δύο προγράμματα. Το πρώτο απευθύνεται σε άνεργους πτυχιούχους οι οποίοι έχουν προσληφθεί σε φορείς του δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα δίνει αμοιβές ικανοποιητικές σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και λίγο χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του Δημοσίου. Διαρκεί 12 μήνες, διάστημα επαρκές για να αποκτήσουν οι απασχολούμενοι εμπειρία στο αντικείμενό τους, κάτι που θα τους επιτρέψει στη συνέχεια να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι πάλι για πτυχιούχους, αλλά αυτή τη φορά ο Οργανισμός επιχορηγεί επιχειρήσεις για την απασχόληση ανέργων πτυχιούχων μέχρι 39 ετών. Οι επιχειρήσεις ανήκουν σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας συναφείς με την έξυπνη εξειδίκευση, δηλαδή σε τομείς προτεραιότητας της αναπτυξιακής πολιτικής: μεταποίηση, κατασκευές, μεταφορές/αποθηκεύσεις (logistics), τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορία", πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει η κ. Καραμενίση: «Μέχρι τώρα ο ΟΑΕΔ εξυπηρετούσε τις ανάγκες κυρίως μικρών επιχειρήσεων. Πλέον, κάνει σαφή στροφή και δέχεται μαζικές αιτήσεις και επιπλέον χωρίς χρηματική διαμεσολάβηση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν την εμπιστοσύνη ότι μέσα από τις υπηρεσίες μας μπορούν να βρουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, χωρίς να έχουν επιχορήγηση για νέες θέσεις εργασίας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα