Για μια ιστορική συμφωνία που έχει δρόμο ακόμη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ μετά τη συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι πρόκειται για μια συμβιβαστική αλλά βιώσιμη συμφωνία, τονίζοντας ότι είναι ταυτόσημη με τις εθνικές θέσεις και διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Σημείωσε ότι η συμφωνία θα ισχύσει όταν κυρωθεί και από τις δυο πλευρές, σημείωσε ότι η πΓΔΜ έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, η συμφωνία στην ελληνική Βουλή όχι απλά θα επικυρωθεί αλλά θα επικυρωθεί με μεγάλη πλειοψηφία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κρίσιμα τα επόμενα βήματα
Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός γιατί είχα τη συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός όταν στην πΓΔΜ έγινε μια σημαντική πολιτική αλλαγή, τόνισε ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του.
Κάναμε, σημείωσε, μια επίπονη και δύσκολη προσπάθεια με τον Ζάεφ για να λύσουμε ένα θέμα που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική εδώ και 26 χρόνια, υπαρκτό πάνω από 70 χρόνια. Προσπαθήσαμε να το λύσουμε με σεβασμό απέναντι στις αξίες του άλλου, απέναντι στην αξιοπρέπεια του άλλου και καταφέραμε μια συμφωνία που από όλους χαρακτηρίζεται ιστορική, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Το κρίσιμο πλέον, υπογράμμισε, είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όλα αυτά που προβλέπει η συμφωνία, με το δημοψήφισμα, τη συνταγματική αλλαγή.
Πιστεύω ότι δημιουργούμε ένα πολύ σημαντικό μομέντουμ για να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και από τις δυο πλευρές. Είναι μια συμφωνία που αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό, σημείωσε.
Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τους γείτονες
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση ήθελε μια συμβιβαστική συμφωνία. Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τους γείτονές μας. Δεν είναι η συμφωνία των Βερσαλλιών. Όμως μπορεί να είναι βιώσιμη και το κυριότερο, είναι ταυτόσημη με την εθνική θέση και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, από προηγούμενες κυβερνήσεις, με σύνθετη ονομασία erga omnes και με συνταγματική αλλαγή που κατοχυρώνεται.
Το σημαντικότερο για εμάς, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία μας.
«Αν για 26 και πλέον χρόνια, οι Ελληνες αισθάνονται θυμό για μια μικρή χώρα όπως είναι η πΓΔΜ, είναι γιατί αισθάνονται ότι οικειοποιούνται την ιστορία του. Αισθάνομαι ότι με αυτή τη συμφωνία παίρνουμε πίσω οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας. Η ψυχή μας είναι η ιστορία μας, όχι το όνομα, και η συμφωνία διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και την κατοχυρώνει ως ελληνική πολιτιστική κληρονομιά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Υπάρχει δρόμος ακόμη
Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι κάθε διμερής συμφωνία τίθεται σε ισχύ με την κύρωσή της και από τις δυο πλευρές. Οι δυο υπουργοί εξωτερικών θα υπογράψουν μια συμφωνία η οποία δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά μόνο όταν κυρωθεί και από τις δυο πλευρές.
Η συμφωνία, εξήγησε, προβλέπει άμεση κύρωση από την πλευρά των γειτόνων μας και αμέσως μετά, μια δύσκολη διαδικασία με δημοψήφισμα –γιατί έτσι έχουν αποφασίσει, ορθώς- και αμέσως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, που χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία, εξαλείφοντας πλήρως τον αλυτρωτισμό. Τότε θα έλθουμε εμείς, θα ψηφίσουμε τη συμφωνία στη Βουλή και θα τη θέσουμε σε ισχύ.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις υποχρεώσεις από την ελληνική πλευρά. Μέχρι να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της άλλης πλευράς, θα πρέπει να έχουμε καλή πίστη και να φέρουμε τη συμφωνία στη Βουλή. Αν δεν κυρωθεί είτε από τη Βουλή των γειτόνων μας είτε από τη δική μας, αν χαθεί το δημοψήφισμα ή δεν επιτευχθεί η συνταγματική αλλαγή, δυστυχώς η συμφωνία θα ακυρωθεί. Πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε. Αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, η συμφωνία στην ελληνική Βουλή όχι απλά θα επικυρωθεί αλλά θα επικυρωθεί με μεγάλη πλειοψηφία, υπογράμμισε.
Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ αλλά αν αφήνονταν ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές, οι περισσότεροι θα ψήφιζαν υπέρ, εκτίμησε.
Ο Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση
Σχετικά με τη στάση των ΑΝ.ΕΛΛ. ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια Συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του, του ζητεί να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία.
"Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού", υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη.
"Θλιβερή η στάση Μητσοτάκη"
"Πολιτική τζογαδόρου, ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα", καταλόγισε ο Αλ. Τσίπρας στον πρόεδρο της ΝΔ.
"Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε 'δώσε μου τη Συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις'", ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. Σχολίασε ότι ακριβώς το ίδιο έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ στον Ζ. Ζάεφ.
Είπε ότι ταυτόσημες ήταν και οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και του προέδρου της ΠΓΔΜ. "Αν πιστέψουμε και τους δύο θα πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές "έχουν συνθηκολογήσει", σχολίασε, για να προσθέσει ότι δεν έχουμε καμία συνθηκολόγηση, έχουμε μια αντίληψη μιας παράταξης που αρέσκεται στις φωνές, την πατριδοκαπηλεία, που αφήνει τα πράγματα χωρίς να προχωρούν.
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την αλλαγή διάφορων θέσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες και για το γεγονός ότι στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ' ό,τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό.
Σχολίασε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε μια έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.
Δεν συγκάλεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί έχω κακή εμπειρία
Ερωτηθείς γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς ενημέρωσης, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Διότι, εξήγησε, είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.
Είπε ότι ο Κώστας Καραμανλής διαχειρίστηκε με ευθύνη το θέμα και πως η στάση που είχε στο Βουκουρέστι ήταν μια στάση ευθύνης.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν τον έχει ενημερώσει, "δεν έχουμε μιλήσει" και πως όμως είναι γνωστό ότι είναι ανοικτός να ενημερώσει οποιονδήποτε, πόσο μάλλον πρόσωπα και πρώην πρωθυπουργούς που είχαν θέση ευθύνης.
"Ας μου κάνουν μομφή αν πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία"
Ερωτηθείς για το εάν σε περίπτωση πρότασης μομφής, η συζήτηση αυτή θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε γενικότερα ότι όλες οι σημαντικές συζητήσεις και οι κρίσιμες διαδικασίες έχουν τέτοιον χαρακτήρα.
"Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν νομίζει ότι θα έχουμε κανένα πολιτικό παράδοξο, γιατί μια πρόταση δυσπιστίας είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνο την αφορμή για την οποία γίνεται, αφορά την πορεία της σταθερότητας της χώρας, της οικονομίας και την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. "'Αρα όποιοι ψηφίσουν -εάν τολμήσει να κάνει πρόταση μομφής ο αρχηγός της ΝΔ-, θα ψηφίσουν με γνώμονα αυτό", σημείωσε.
Για το αν θα μετατρέψει την ενδεχομένη πρόταση μομφής σε διαδικασία παροχής ψήφους εμπιστοσύνης, είπε: "Δεν έχω κανέναν λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου".