Την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησαν ο Tony Travers, Καθηγητής στο London School of Economics, ο Iain Begg Καθηγητής στο London School of Economics, ο Mujtaba Rahman, Γενικός Διευθυντής του Eurasia Group και ο Λουκάς Τσουκάλης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική πολιτική, με συντονιστή τον Kevin Featherstone, Καθηγητή, Hellenic Observatory, LSE.
Ο Tony Travers επικεντρώθηκε στο θέμα της Ιρλανδίας τονίζοντας ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για την επόμενη μέρα στο εμπόριο, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην Ιρλανδία αναφορικά με το θέμα των συνόρων και το γνωστό, backstop. Σε πολιτικό επίπεδο, εκτίμησε ότι ενδεχομένως να υπάρξει μία ακόμα συμφωνία με την ΕΕ σχετικά με τη μονιμότητα του backstop και ίσως ικανοποιηθούν όσοι είναι υπέρ της εξόδου και ψηφίσουν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «οι πολιτικοί στη Βρετανία διαπραγματεύονται κάτι το οποίο δεν πιστεύουν ότι είναι για το καλό της χώρας. Όμως το κάνουν, γιατί φοβούνται ότι αν δεν το κάνουν, μπορεί να συμβεί κάτι χειρότερο».
Ο Iain Begg είπε ότι σαφώς και υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι για την οικονομία από το brexit, όμως συνέχισε ότι το brexit δεν έχει γίνει ακόμα για να δούμε ποιες θα είναι πραγματικά οι συνέπειες. «Πολλοί προέβλεπαν καταστροφή και μετά το δημοψήφισμα, αλλά δεν ήρθε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει αβεβαιότητα και αρνητικές ενδείξεις για την οικονομία, όπως τις χαμηλές εταιρικές επενδύσεις. «Βλέπουμε εταιρείες να φεύγουν, είτε για την Ιρλανδία, το Παρίσι και πιο συχνά για την Φρανκφούρτη, όχι όμως κάτι δραματικό», πρόσθεσε.
Ο Mujtaba Rahman εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση επικεντρώνεται στους μηχανισμούς εξόδου και σημείωσε ότι το θέμα του δεύτερου δημοψηφίσματος τρομάζει πολύ τους ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι φοβούνται ότι αυτό αν γίνει, τότε θα ακυρωθεί το brexit. Έτσι, η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να ολοκληρώσει το brexit, αλλά στην πιο «μαλακή» εκδοχή του. Ερωτηθείς σχετικά είπε, ότι δε θεωρεί πιθανή την έξοδο χωρίς συμφωνία. Συγκεκριμένα, δίνει «ελάχιστες πιθανότητες» να συμβεί κάτι τέτοιο.
Ο κ. Λουκάς Τσουκάλης ξεκίνησε την παρέμβασή του λέγοντας ότι σε αντίθεση με τις προσδοκίες του Ντόναλντ Τραμπ – που είχε έρθει στις Βρυξέλλες και ρωτούσε ποιος θα είναι ο επόμενος – το brexit έχει λειτουργήσει ως ένας από τους πιο ενοποιητικούς παράγοντες στην Ευρώπη. Μάλιστα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πώς μία χώρα όπως η Βρετανία με την καλύτερη διπλωματία, δεν κατάφερε να δει τι έρχεται και να αποφύγει το brexit. Εκτίμησε δε, ότι κάτι προφανώς δεν πάει καλά με την πολιτική τάξη της Βρετανίας και τόνισε ότι το πιο δύσκολο πρόβλημα στο brexit είναι τι θα γίνει με το backstop της Ιρλανδίας. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το πρόβλημα με ενδεχόμενη παράταση είναι ότι υπάρχει η προθεσμία της 26ης Μαΐου και των Ευρωπαϊκών εκλογών. Αν δοθεί παράταση στο Άρθρο 50, η Βρετανία θα πρέπει να στήσει κάλπες για τις ευρωεκλογές, κάτι που όμως δεν πρόκειται να γίνει, όπως όλα δείχνουν.