Στη λύση της δημιουργίας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε άλλες καινοτόμες λύσεις στρέφονται οι τραπεζίτες για να μειώσουν δραστικά τον όγκο των κόκκινων δανείων και να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν την οικονομία με νέα δάνεια.
Πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε το υπουργείο οικονομικών και το κυπριακό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο σε συνεργασία με τη Cyprus Economic Society ανέδειξε την ανάγκη εξεύρεσης καινοτόμων λύσεων για αντιμετώπιση του προβλήματος, που παρά τη βελτίωση, παραμένει.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό σύμβουλο της Κεντρική Τράπεζας Γιώργο Συρίχα, με τα υφιστάμενα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες άρχισαν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, όπως φαίνεται από τον αυξημένο ρυθμό των αναδιαρθρώσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Συρίχα, το 72% των δανείων που αναδιαρθρώνονται θεραπεύονται αλλά οι τράπεζες εισπράττουν μόνο το 58% των μετρητών που τους οφείλονται από αναδιαρθρωμένα δάνεια. Δηλαδή, σημαντικός αριθμός αναδιαρθρωμένων δανείων καλύπτει μόνο μερικώς τις δόσεις που προνοούνται στα νέα δανειακά συμβόλαια.
Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το Stockwatch, ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Bert Pijls, ανέφερε ότι το πολύ ψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις συνολικές χορηγήσεις (49,6%) και ως προς το ΑΕΠ (136,7%) υποδεικνύει το μέγεθος και το βάθος του χαρτοφυλακίου των προβληματικών δανείων στην Κύπρο, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Επεσήμανε ότι αποτελεί πρόκληση η μη δοκιμασμένη διαδικασία για τις εκποιήσεις, την αφερεγγυότητα και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η λαϊκιστική δημόσια συζήτηση καθώς και οι στρατηγικές χρεοκοπίες και ο ηθικός κίνδυνος που προκαλούν.
Προκλήσεις αποτελούν επίσης το νέο ρυθμιστικό καθεστώς, το περιβάλλον εργασίας στις τράπεζες και η γραφειοκρατία του δικαστικού συστήματος.
Ανέφερε ότι τα ψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια συμπιέζουν την κερδοφορία των τραπεζών και περιορίζουν τη χορήγηση νέων δανείων.
Παραδέχτηκε ότι μια δευτερογενής αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα διευκολύνει τη διάθεση δανείων, θα μειώσει τον φόρτο ανακτήσεων για τις τράπεζες ενώ θα ελευθερώσει κεφάλαια και πόρους για τη στήριξη των νέων δανείων. Έκανε επίσης αναφορά σε λύσεις όπως το debt to equity, την πώληση και ενοικίαση οικιών και την απόκτηση συμμετοχής σε ακίνητα.
Έχει δρόμο η Κύπρος
Ο επικεφαλής της μονάδας εθνικών χρηματοπιστωτικών συστημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Filip Keereman ανέφερε ότι σε ορισμένες από τις οκτώ χώρες του προγράμματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται, αλλά όχι ακόμη στην Κύπρο με αποφασιστικό τρόπο.
Αναφέρθηκε στην αύξηση των προβλέψεων για την ενθάρρυνση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημειώνοντας ότι απαιτείται κερδοφορία και καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες για να γίνει αυτό.
Σημείωσε ότι η επιθετική αύξηση των προβλέψεων παρεμποδίζεται από την κακή κερδοφορία των τραπεζών. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει η εσωτερική αναδιοργάνωση των τραπεζών και ο καθορισμός στόχων για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Για την αντιμετώπιση των στρατηγικών χρεοκοπιών, επεσήμανε ότι θα πρέπει να καταστεί αποτελεσματική η χρήση του εργαλείου των εκποιήσεων αλλά και μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το εισόδημα και τον πλούτο των δανειοληπτών.
Εργαλεία για NPls
Στην δική του παρουσίαση, ο κ. Συρίχας αναφέρθηκε στα εργαλεία για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως είναι οι αναδιαρθρώσεις και η πώληση δανείων ενώ έκανε αναφορά στους στόχους αναδιαρθρώσεων που έθεσαν οι τράπεζες και την απόδοση τους.
Επεσήμανε ότι με βάση διαχρονικά στοιχεία που έχει συλλέξει η ΚΤ, μπορεί να υπολογιστεί, σε κάποιο βαθμό, το μέγεθος των στρατηγικών χρεοκοπιών.
Ο πρώην CEO της NCR Corporation Lars Nyberg αναφέρθηκε στη διαφoρετική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων από διάφορες χώρες.
Σημείωσε ότι για πολλές τράπεζες τα κίνητρα για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε ότι εάν δεν αναδιαρθρωθούν τα εταιρικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τότε εταιρείες «ζόμπι» επιβραδύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας ενώ τόνισε ότι τράπεζες με ψηλά NPLs είναι ευάλωτες σε μελλοντικές κρίσεις.
Αναφέρθηκε στα οφέλη για τις τράπεζες από τη δημιουργία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων όπως είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η αύξηση της διαφάνειας.
Ο επικεφαλής της Τρ. Κύπρου για την αντιμετώπιση των NPLs Nick Smith αναφέρθηκε στις καινοτόμες λύσεις για το ζήτημα. Σημείωσε ότι με την αντιμετώπιση των NPLs επανακτάται η εμπιστοσύνη των πελατών ενώ έκανε αναφορά στην ανταμοιβή των πελατών που συνεργάζονται αλλά και τη μηδενική ανοχή σε όσους δεν συνεργάζονται.
Επεσήμανε ότι προτεραιότητα είναι οι ταμειακές ροές και όχι οι εξασφαλίσεις ενώ για τις σύνθετες επιχειρήσεις δίνονται προσαρμοσμένες λύσεις.
Ο Oliver Wunsch από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι τα ψηλά NPLs είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό της οικονομικής κρίσης.
Ανέφερε ότι το ψηλό χρέος παραμένει βασικό εμπόδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και νέων δανείων.
Υγεία
Μαθαίνουμε ταχύτερα ως παιδιά ή ως ενήλικες; Τα επιστημονικά ευρήματα εκπλήσσουν!
Έως τώρα θεωρούσαμε ταπαιδιάσχεδόν "μαθησιακά θαύματα". Κατακτούν εύκολα νέες γλώσσες, μουσικά όργανα, διάφορες δεξιότητες και... τις χορογραφίες από το TikTok. Η ευρέως διαδεδομέν ...