Για μία συμφωνία που φέρνει πιο κοντά τους λαούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η συμφωνία «επιλύει και αφήνει πίσω όλες τις αγκυλώσεις τα προβλήματα και τις πρακτικές του παρελθόντος».
«Η συμφωνία - είναι ιδιαίτερα θετική - θα κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων όταν έρθει η ώρα, αφού πρώτα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που μπαίνουν. Πρόκειται για μια συμφωνία με χαρακτηριστικά διεθνούς σύμβασης και συνεπώς έχει ιδιαίτερη αξία η υπερψήφισή της από βουλευτές ενός ευρύτερου πολιτικού φάσματος, πέρα από την κυβερνητική πλειοψηφία», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη στάση των ΑΝΕΛ επί του θέματος ο ΑΝΥΕΘΑ υποστήριξε ότι «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ανεξάρτητα από τη στάση τους απέναντι στη συμφωνία, συμμετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση, πράγμα που καταγράφηκε και στην τελευταία ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.»
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση συγκροτήθηκε, λειτουργεί και παράγει έργο στη βάση μιας κοινής παραδοχής και συμφωνίας των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ».
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο μη έγκρισης της συμφωνίας είτε από τους πολίτες της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα είτε από την ελληνική Βουλή, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως «η συμφωνία αυτή υπάρχει και θα παράγει αποτελέσματα στο βαθμό που θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που αναγράφονται σε αυτήν και αποτελούν συστατικά στοιχεία της και αυτές αφορούν και δεσμεύουν και τα δύο μέρη. Αν λοιπόν δεν εκπληρωθεί κάτι από αυτά, δεν υπάρχει συμφωνία και παραμένουμε στο προ αυτής καθεστώς, δηλαδή στο σημερινό».
Τουρκικές εκλογές
Αναφορικά με τις εκλογές στη γειτονική χώρα και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι «η πολεμική ρητορική και το κλίμα έντασης και σε επίπεδο πράξεων, που έχει δημιουργήσει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, δεν εντάσσονταν απλά στην εκλογική διαδικασία στη γειτονική χώρα. Αποτελούν, κατά τη γνώμη μου, μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Τουρκίας να δημιουργήσει "θέματα προς διαπραγμάτευση" με τη χώρα μας, που φυσικά και δεν υπάρχουν με βάση τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο.
«Ποιος είναι ο στόχος της Άγκυρας; Να ενισχύσει-έτσι πιστεύει- το ρόλο της στην περιοχή και να βρεθεί παρούσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, διατηρούν στο ακέραιο την αποτρεπτική τους ισχύ. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ανησυχεί».
Ελληνες στρατιωτικοί
Τέλος όσον αφορά τους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Αδριανούπολη ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση και οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, χρησιμοποιούν όλα τα νομικά μέσα, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την άρση της προσωρινής κράτησης των δύο στρατιωτικών μας στελεχών και την επιστροφή τους στην πατρίδα».
«Ωστόσο μία νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί από μόνη της να ανατρέψει τα δεδομένα που υπάρχουν. Υπάρχει το μείζον θέμα της πολιτικής επιλογής της τουρκικής κυβέρνησης να εντάξει ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο στην κλίμακα της έντασης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα. Εκεί πιστεύω ότι βρίσκεται το πρόβλημα για την έως τώρα στάση της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία είναι απόλυτα ελεγχόμενη και χειραγωγούμενη από το τουρκικό καθεστώς», κατέληξε.