Τις προοπτικές συμμετοχής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Γαλλίας (RTE) στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής συζήτησαν σε συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της αυτής με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά όλες οι παράμετροι του έργου και αποφασίστηκε η αποστολή στη διοίκηση της RTE του προσχεδίου Συμφωνίας Μετόχων (SHA) που έχει ήδη συντάξει ο ΑΔΜΗΕ για την εταιρεία ειδικού σκοπού που θα υλοποιήσει τη διασύνδεση.
Από πλευράς RTE παρουσιάστηκε η εμπειρία που διαθέτει σε έργα υποθαλάσσιων καλωδιακών διασυνδέσεων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HDVC), όπως η εν λειτουργία διακρατική διασύνδεση Αγγλίας-Γαλλίας με καλώδιο 400 kV, μήκους 70 km και μεταφορικής ικανότητας 2000 MW και η σχεδιαζόμενη διασύνδεση Γαλλίας-Ισπανίας στον Βισκαϊκό Κόλπο, με καλώδιο 400 KV, μεταφορικής ικανότητας 2000 ΜW και μήκους 280 χλμ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Τα στοιχεία αυτά, επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, «πιστοποιούν ότι η RTE διαθέτει την χρηματοοικονομική αξιοπιστία, το μέγεθος και την τεχνική ικανότητα για να συμπράξει με τον ΑΔΜΗΕ στη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας».
Το ενδιαφέρον της RTE εστιάζεται στο συγκεκριμένο έργο και όχι στη διακρατική ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ και είχε εκδηλωθεί ήδη από τις αρχές Αυγούστου. Μετά την ανταλλαγή πληροφοριών για το έργο, η γαλλική εταιρεία αποφάσισε να στείλει αποστολή στην Ελλάδα, αποτελούμενη από τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Herve Laffaye και τον Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Gerald Sanchis.
Ο κύκλος επαφών του ΑΔΜΗΕ με Ευρωπαίους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς για το έργο συνεχίζεται την προσεχή Δευτέρα με την προγραμματισμένη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Διαχειριστή Συστήματος του Βελγίου Elia, της οποίας ηγείται ο Διευθύνων Σύμβουλος Chris Peeters.