Ελπίδες για σταθεροποίηση και – πρόσκαιρη έστω- ανάκαμψη δημιουργεί η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, που ήταν ένα κρίσιμο τεστ για τις αντοχές και τη δυναμική της αγοράς, μετά τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων ημερών. Σε αισιόδοξες προβλέψεις συνηγορεί και η παρατηρούμενη βελτίωση κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX +1,5%) και στη Wall Street (Dow Jones +0,5%).
Θετικά μηνύματα και από την αγορά ομολόγων, όπου οι τιμές των ελληνικών κρατικών χρεογράφων ενισχύθηκαν οριακά (οι αποδόσεις υποχώρησαν αντίστοιχα), ακολουθώντας την πορεία των ιταλικών κόντρα στη γενική τάση.
Σε αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του ΧΑ τις επόμενες μέρες συνηγορεί το γεγονός ότι ορισμένα επιθετικά χαρτοφυλάκια που είχαν πρωταγωνιστήσει στο short selling, μειώνουν σταδιακά τις ανοιχτές θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές, προφανώς προβλέποντας – ενδεχομένως και επιδιώκοντας – κάποια αντίδραση-ανάκαμψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το Marshall μείωσε τη short θέση του στην Τρ. Πειραιώς περίπου κατά 440.000 μετοχές, όπως και το Oceanwood στην Εθνική.
Τράπεζες και κόκκινα δάνεια
Μείζον ζήτημα για την αγορά παραμένουν τα κόκκινα δάνεια και οι ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, για τις οποίες διεθνείς οίκοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν συρρίκνωση εσόδων, επιβαρύνσεις από ΝΡΕs και αδύναμη κερδοφορία.
Καταλύτη αναμένεται ότι θα αποτελέσει η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου- πρότασης της ΤτΕ για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Το σχέδιο θα παρουσιασθεί αύριο και θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από τραπεζίτες, αναλυτές και ξένους οίκους.
Η πρώτη αντίδραση της αγοράς αναμένεται ότι θα είναι θετική. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις ως προς την ρεαλιστικότητα του σχεδίου και τις πιθανότητες υλοποίησής του.
Μετοχές και δείκτες
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική αντίδραση θα συνεχισθεί αύριο στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, αλλά είναι αμφίβολο αν θα έχει διάρκεια. Το πρώτο ζητούμενο είναι να επανέλθει ο ΓΔ πάνω από τις 600 μονάδες, ώστε να επιβεβαιωθεί η ισχύς αυτής της πολύ σημαντικής μεσοχρόνιας στήριξης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 599,95 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ 595,16 μονάδων (+0,36%) και 604,26 (+1,89%).
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,45%, στις 1.571 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +3,17% και τερμάτισε +1,67% στις 415,93 μονάδες.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση την καλύτερη επίδοση σημείωσε ο ΟΠΑΠ (+3,6%). Ακολούθησαν Alpha Bank +3,2%, OTE +3%, Jumbo +2,5%, Aegean και Τρ. Πειραιώς +2,2%, Motor Oil και ΔΕΗ +1,7%, Coca-Cola +1,1%, Εθνική Τράπεζα +0,7%.
Ο τζίρος ήταν χαμηλός, μόλις 25,4 εκατ. ευρώ χωρίς τα πακέτα, στοιχείο που υποδηλώνει επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.