«Η αύξηση στο βασικό μισθό, η ρύθμιση και διαγραφή του ιδιωτικού χρέους και η παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ αποτελούν ουσιαστικές απαντήσεις στο κύμα ακρίβειας που πλήττει ήδη την κοινωνία», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «RealFM 97.8» και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος επανέλαβε ότι «το κονδύλι των 150 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα είναι εντελώς ανεπαρκές, τη στιγμή που οι αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για μια επιβάρυνση στα ελληνικά νοικοκυριά που μπορεί συνολικά να φτάσει το 1 δις».
«Αντί η κυβέρνηση να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, αντί να "σπάσει" τις ολιγοπωλιακές πρακτικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη αγορά ενέργειας -μέσω και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας-, αυτό που κάνει είναι να επιδοτεί ουσιαστικά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Και ακόμα χειρότερα, σε μια συγκυρία ενεργειακής κρίσης, η ΝΔ αποφασίζει να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, να στερηθεί η χώρα και η κοινωνία το κεντρικό εργαλείο ενεργειακής πολιτικής», υπογράμμισε.
«Το κύμα ακρίβειας βέβαια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά, αν δεν προχωρήσουμε εδώ και τώρα σε πραγματική αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά και σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που συσσώρευσαν οι επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία -με διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε 120 δόσεις», πρόσθεσε.
Στο πεδίο του εμβολιασμού τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει πετάξει πλέον λευκή πετσέτα», σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή στη χώρα στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80, έχουμε 26% ανεμβολίαστους». «Και αυτό γιατί ποτέ δεν ενισχύθηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα και ποτέ δεν λειτούργησε πραγματικά το πρόγραμμα των κινητών μονάδων εμβολιασμού», ανέφερε.
Όσον αφορά την πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, τόνισε ότι «βρίσκεται πάλι σε ανησυχητικά επίπεδα, όπως δήλωνε σήμερα διευθυντής σε ΜΕΘ σε κεντρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μέσα στο Σαββατοκύριακο αναγκάστηκαν να στείλουν περιστατικά σε γειτονικές πόλεις».
«Η κυβέρνηση, αντί -για άλλη μια φορά- να συζητά μόνο για περιοριστικά μέτρα, πρέπει εδώ και τώρα να πάρει μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, να προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών σε περιοχές που είναι "στο κόκκινο" και να πάρει σοβαρά μέτρα δημόσιας υγείας για τα μέσα μεταφοράς και τους χώρους εργασίας», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Αναφερθείς στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, επανέλαβε ότι «με τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης στο σχεδιασμό των εξοπλιστικών, αθροιστικά η χώρα φορτώνεται με υπέρογκες δαπάνες της τάξης των 10 δις».
Πιο συγκεκριμένα για τη συμφωνία, εξήγησε τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με δύο σημεία της «που είναι εξαιρετικά προβληματικά». «Πρώτα από όλα το άρθρο 18ι, με βάση το οποίο υπάρχει η δυνατότητα να σταλούν Έλληνες στρατιώτες σε γαλλικές επιχειρήσεις στην Αφρική εναντίον τζιχαντιστών», εξήγησε. «Νομίζω ότι καμία ελληνική οικογένεια δεν θα ήταν χαρούμενη με το να συμμετέχει το παιδί της σε ξένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας παράλληλα ότι «αυτό συνιστά ανατροπή του αμυντικού δόγματος της χώρας, στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα ανέκαθεν έμενε εκτός των αντιπαραθέσεων με τον αραβικό κόσμο». «Η αλλαγή αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της κοινωνίας», ανέφερε.
Επισήμανε ακόμα τη διαφωνία με το άρθρο 2 «το οποίο δεν εξασφαλίζει ότι θα υπάρξει γαλλική συνδρομή, σε περίπτωση που προκύψει εμπλοκή σε χώρο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».
«Εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτά τα δύο άρθρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.