Πολιτική

Η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας για απεξάρτηση από το πετρέλαιο


Σε επαφές με Αμερικανούς επενδυτές βρίσκονται τα κυβερνητικά στελέχη της Σαουδικής Αραβίας, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι οικονομικές συνέπειες από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, μετά την ανακοίνωση του ελλείμματος των 98 δισ. δολ. στον προϋπολογισμό 2016, τονίζουν την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από τα έσοδα των εξαγωγών του «μαύρου χρυσού», καθώς η κρίση στην αγορά ενέργειας, φαίνεται πως θα διαρκέσει και τα επόμενα χρόνια. Αν και η τιμή του πετρελαίου στον προϋπολογισμό 2016 είναι κοντά στα 50 δολ, στην πραγματικότητα μετά βίας ξεπέρασε τα 30 δολ. το βαρέλι, δημιουργώντας μεγάλο κενό στα έσοδα της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία έχει καταρτίσει μια νέα στρατηγική για να πείσει τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στο βασίλειο. Οι αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με μια σειρά από εταιρείες των ΗΠΑ καθώς  η Σαουδική Αραβία θέλει να αυξήσει τις ξένες επενδύσεις στην οικονομία. 

«Το θέμα είναι να προσελκύσει εισροές μετρητών που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, και γι’ αυτό το λόγο δίνεται έμφαση στη λιανική και την υγειονομική περίθαλψη, που είναι δύο βιομηχανίες έντασης εργασίας," ανέφερε ένας Σαουδάραβας τραπεζίτης. 

Ο Mohammed bin Salman Al Saud, αναπληρωτής διάδοχος του θρόνου της χώρας συνάντησε μια σειρά από αμερικανικά στελέχη, όταν ο ίδιος και ο πατέρας του, ο βασιλιάς Salman, επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο. Οι αξιωματούχοι έχουν επίσης έρθει σε επαφή με κορυφαίες εταιρείες private equity να ρωτήσουν αν το Ριάντ μπορεί να κάνει δουλειές με εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους, ανέφερε ένας χρηματιστής.

Οι επενδύσεις είναι μέρος της κίνησης της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την εξάρτηση από τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν μειωθεί από περίπου 115 δολ. το βαρέλι το καλοκαίρι του 2014 στα 36 δολ. σήμερα.

Ένας αξιωματούχος, ο Khalid Al Falih, υπουργός Υγείας και πρόεδρος της Saudi Aramco, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, είπε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομία έτρεχε με τον "απίστευτο ρυθμό" του 5% ετησίως στο τελευταίο μισό αιώνα, προσθέτοντας ότι έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι τα επόμενα 50 χρόνια μπορεί να υπερβεί αυτό το ποσοστό.

Επέμεινε ότι η ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας, της υγείας, του τουρισμού και των μεταφορών θα μετατρέψει τις «προκλήσεις σε ευκαιρία», καθώς το βασίλειο μετατοπίστηκε από τις εξαγωγές των πρώτων υλών στην μεταποίηση.

Σε ένα υψηλό συνέδριο στο Ριάντ τον περασμένο μήνα, οι υπουργοί επέκετιναν τα σχέδιά τους για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και ξένες επενδυτικές ευκαιρίες σε μια οικονομία που είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το πετρέλαιο. Η κυβέρνηση έχει επίσης επεκτείνει τις συνεργασίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή υποδομών, διατηρώντας παράλληλα τις δαπάνες από το δικό του προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση έχει προωθήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση των ενεργειακών επιδοτήσεων που αύξησε την τιμή της βενζίνης, της ηλεκτρικής ενέργειας και τις βιομηχανικές πρώτες ύλες. Το υπουργείο Παιδείας θέλει να αυξήσει τη δυναμικότητα των ιδιωτικών σχολείων στο 25% από το σημερινό 14%. Αλλαγές γίνονται επίσης στο χώρο της υγείας και των νοσοκομείων. Αλλά ορισμένοι ξένοι επενδυτές και τοπικοί τραπεζίτες ανησυχούν ότι ο ρυθμός της αλλαγής κινείται πολύ γρήγορα για τη γραφειοκρατία του βασιλείου.

Αλλά ένας τραπεζίτης δήλωσε: "Η ανησυχία μου είναι ότι υπάρχουν τόσες πολλές συζητήσεις που δεν θα προκύψουν πολλά από όλα αυτά."

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις