Πολιτική

Εξαίρεση ασθενών και γιατρών από το πλαφόν συνταγογράφησης


Ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις και γιατροί ορισμένων ειδικοτήτων  μπορεί να εξαιρούνται  από το πλαφόν συνταγογράφης, με απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Αυτό επισημαίνει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση του σχετικά με το πλαφόν συνταγογράφησης για τα φάρμακα των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή  ρεπορτάζ του efsyn.gr, όπου αναφέρεται ότι στη Λέσβο πάνω από 170 ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν βρίσκουν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα φάρμακα τους επιδή οι γιατροί έχουν εξαντλήσει το πλαφόν της.

Το υπουργείο  επεσημαίνει τα εξής:

Mε την Υ.Α.Γ5(α)/70068 (ΦΕΚ Β’ 2332/30.10.2015)  επικαιροποιήθηκαν τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη κάθε ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την περιφερειακή ενότητα όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους (εποχικότητα).

Από τα όρια συνταγογράφησης εξαιρείται η συνταγογράφηση που αφορά σε χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), σε καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), σε μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων, σε καρκινοπαθείς, σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, σε πάσχοντες από κυστική ίνωση και σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Εξαιρούνται επίσης τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους, και τα φάρμακα των οποίων τη χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του. Τέλος εξαιρούνται τα φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός καθώς και τα φάρμακα για τα οποία θα επιτευχθούν συμφερότερες τιμές αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. 

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα με απόφαση Προέδρου ΕΟΠΥΥ εξαίρεσης από το πλαφόν επιπλέον κατηγοριών ασθενών και ειδικών κατηγοριών ιατρών, μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής της υπ’ αριθμ. οικ. 12449/7−2−2014 (ΦΕΚ 256/Β΄/2014) υπουργικής απόφασης.

Διευκρινίζεται ότι εν τέλει τα προαναφερόμενα ποσοστά συνταγογράφησης θα εκτιμώνται αφού θα ολοκληρωθεί ο μήνας.

Διευκρινίζεται ότι η νομοθεσία προβλέπει να κινείται η διαδικασία κυρώσεων μόνο σε συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη υπέρβαση  μετά από τον έλεγχο των περιπτώσεων ιατρών.

Σε κάθε περίπτωση, η απόκλιση από τις ανωτέρω διατάξεις θα ελέγχεται από Επιτροπή ιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες συνταγογράφησης (έκδοση συνταγής από εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένο πληθυσμό κ.α.), πριν κινηθεί η διαδικασία κλήσης του ιατρού για παροχή εξηγήσεων.  Συνεπώς εάν κάποιος ιατρός παρακολουθεί σημαντικό αριθμό ασθενών για τη θεραπεία των οποίων απαιτείται η χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους π.χ. ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας αυτό θα λαμβάνεται υπόψη. 

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο και τα οποία προέρχονται όπως λέει από τον ΕΟΠΥΥ στη βάση δεδομένων της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών, η εκτέλεση συνταγών στη Λέσβο, όσον αφορά στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, κυμάνθηκε σε σταθερούς ρυθμούς για τους μήνες Νοέμβριο 2015 έως και Ιανουάριο 2016. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις