Οικονομία

Czurda (ΤΧΣ): Η πρόταση του Ταμείου μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν το βάρος των NPEs


Στην πρόταση που έχει καταθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Martin Czurda κατά την παρέμβασή του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως σημείωσε  η πρόταση που έχει καταθέσει το ΤΧΣ για τη μείωση των κόκκινων δανείων και αυτή της ΤτΕ  μπορούν να βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν γρηγορότερα το βάρος από τους ισολογισμούς τους.

Επίσης αναφέρθηκε στον διττό ρόλο του ΤΧΣ στις τράπεζες, ως μέτοχοι και ως προαγωγοί της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος η αξία της συμμετοχής μας στις τράπεζες μειώθηκε σημαντικά, παραδέχτηκε. Σε ό,τι αφορά όμως την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν γίνει πολλά, υποστήριξε.

Τόνισε ότι, στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις συστημικές τράπεζες για πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους με τα ίδια, περίπου, εργαλεία. Δεν έχουμε δει την προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα.Θέλουμε να καθορίσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και να δούμε πραγματικούς πρωταθλητές σε επιμέρους κλάδους. Όταν τα NPEs μειωθούν σε μονοψήφια ποσοστά και καθοριστούν τα επιχειρηματικά μοντέλα θα δούμε το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στις τράπεζες.

Ο Martin Czurda ρωτήθηκε αν ήταν  λάθος το ότι δεν έγινε εξ αρχής μια bad bank στην Ελλάδα και απάντησε ότι είναι νωρίς να γίνει μια τέτοια αποτίμηση αλλά σημείωσε ότι η δημιουργία της θα απαιτούσε επιπλέον κεφάλαια.Η NAMA στην Ιρλανδία πήρε 17 δισ. παρότι η ποιότητα των κόκκινων δανείων ήταν καλύτερη. Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική κατάσταση.

Το σχέδιο του ΤΧΣ έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, δήλωσε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σύντομα αντίδραση από την DG Comp.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των κόκκινων δανείων που θα μεταφερθούν στην εταιρεία ειδικού σκοπού-ASP (15 δισ. ευρώ) είπε ότι σχετίζεται με την δυνατότητα του δημοσίου να δώσει εγγυήσεις (σ.σ. θα είναι της τάξης των 5 δισ. ευρώ).
Όπως είπε αυτό ήταν το ποσό που μπορούσε να σκεφτεί  υπουργός Οικονομικών, ενώ σημείωσε ότι το ΔΝΤ ήταν αρνητικό στον σχεδιασμό με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο για να προχωρήσει.
Νομίζω ότι τα 15 δισ. ευρώ είναι σημαντικό ποσό. Το ASP είναι ένα εργαλείο αλλά είναι ένα δυνατό εργαλείο.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις