Διεθνή

Αντοφ (πΓΔΜ): Η συμφωνία ανοίγει πόρτες εμπιστοσύνης


«Η συμφωνία ανοίγει τις πόρτες της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς» υπογραμμίζει, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, ένας από τους επιφανέστερους ιστορικούς ηγέτες της γειτονικής χώρας, ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής της FYROM, Στόγιαν Άντοφ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Άντοφ εκτιμά ότι «η συμφωνία είναι ισορροπημένη» και συνολικά σε θετική κατεύθυνση, ενώ συγχαίρει και τις δύο πλευρές, τους δύο πρωθυπουργούς και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών για την επίτευξή της.

Ο κ. Άντοφ είναι μια ιστορική πολιτική προσωπικότητα της γειτονικής χώρας. Προήδρευσε στην πρώτη Βουλή της FYROM, μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και την ανακήρυξη της χώρας του σε ανεξάρτητο κράτος. Παρέμεινε πρόεδρος της Βουλής της χώρας του από το 1991 μέχρι τις 6 Μαρτίου του 1996. Υπήρξε, εκ της θέσης και των καθηκόντων του, στενός συνεργάτης του Κίρο Γκλιγκόροφ, τους συνέδεε άλλωστε παλιά γνωριμία και φιλία.

Ίδρυσε το «Liberal Party», το 1990, το οποίο που συμμετείχε αργότερα σε κυβερνήσεις συνεργασίας στη FYROM. Το 1999 έθεσε υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας της FYROM. Προ της διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ο 'Αντοφ είχε υπηρετήσει για έντεκα χρόνια σε διάφορες κυβερνητικές, υπουργικές και κρατικές θέσεις σε τρεις διαφορετικές περιόδους, μέχρι και τη διάλυση της ΟΔΓ. Στην τελευταία περίοδο, διετέλεσε πρεσβευτής της πρώην ΟΔΓ στο Ιράκ από το 1986 ως το 1990.

Επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας είχε διατελέσει υπουργός και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, είχε επίσης οριστεί ως συντονιστής γραμματέας της τότε Επιτροπής Διασύνδεσης της πρώην ΟΔΓ με τις χώρες του συνασπισμού των «Αδεσμεύτων Χωρών» και της Επιτροπής για τις σχέσεις με την Ε.Ε. Γνώρισε από κοντά και συνεργάστηκε με τον Τίτο.

Ο κ. Άντοφ επισημαίνει, μιλώντας στο Πρακτορείο, ότι ήταν μια συμφωνία που χρειαζόταν «τόλμη» και «σύνεση», και «η κάθε πλευρά κέρδισε περισσότερα από αυτά που έχασε». Χαρακτηρίζει «ήρωες» και «συνετούς» τους δύο πρωθυπουργούς, Α. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ και τους δύο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά και N. Ντιμιτρόφ για την επίτευξή της. Αντιθέτως, επικρίνει πολιτικούς και από τις δύο χώρες, οι οποίοι με τη στάση τους, όπως αναφέρει, συνέτειναν στην παράταση και στη μη λύση του ζητήματος τα τελευταία είκοσι επτά χρόνια. Συγκεκριμένα, εκτιμά, το πρόβλημα διογκώθηκε σταδιακά και αναδείχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθιστώντας δυσχερή την εξεύρεση λύσης.

Προσθέτει ότι χρειάστηκε το ζήτημα αυτό να «ωριμάσει» για να γίνει η σημερινή συμφωνία. Χαρακτηρίζει «λάθος» την πολιτική που ακολούθησε στο θέμα αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός της FYROM, Ν. Γκρουέφσκι, ενώ αφήνει αιχμές και για τον σημερινό πρόεδρο της FYROM Γκεόργκι Ιβάνοφ.

Ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος της FYROM πιστεύει, ότι και το δημοψήφισμα στη χώρα του το φθινόπωρο θα καταλήξει υπέρ της συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση, ότι ως τότε θα υπάρχει «έμπρακτη» στήριξη της κυβέρνησης και της προοπτικής ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Εκτιμά, ότι και η στάση της Βουλής σε ό,τι αφορά την αλλαγή του Συντάγματος μπορεί να αλλάξει προς το θετικότερο, εφόσον, με «συγκεκριμένες αποδείξεις» αρχίζει να γίνεται «ξεκάθαρο» ότι η συμφωνία αυτή είναι σε θετική κατεύθυνση για τη χώρα του.

Ο κ. Άντοφ υπενθυμίζει, ότι και το 1992 άλλαξαν δύο άρθρα, μόλις πενήντα μέρες μετά την ψήφιση του πρώτου συντάγματος της FYROM, αλλά και στη συνέχεια το 2001 μετά τη Συμφωνία της Ωχρίδας. «Δε θα είναι η πρώτη φορά, που αλλάζουμε κάτι στο Σύνταγμα μας» σημειώνει ο κ. Άντοφ.

Τέλος, σε μήνυμά του προς την Ελλάδα, ο κ. Άντοφ υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες προσέφεραν πολλά στον παγκόσμιο πολιτισμό», και επισημαίνει ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει θετικές προϋποθέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, αλλά επίσης θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις