Υγεία

Ζαούτης: Ολοκληρώνεται το επιχειρησιακό σχέδιο του υπ. Υγείας για νοσηλείες παιδιών


Αυτή τη στιγμή, εκτός από την Αττική, που έχει τα τρία μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία, «Παίδων», «Αγλαΐα Κυριακού», «Πεντέλης», και μία Πανεπιστημιακή κλινική στο «Αττικόν», γίνεται εκτίμηση σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες που υπάρχουν επαρχιακά νοσοκομεία, (Βόρειο Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα) ποια κέντρα έχουν τη χωροταξική δυνατότητα, αλλά και το προσωπικό για νοσηλείες παιδιών. Επίσης υπάρχει μία επιτροπή παιδολοιμωξιολόγων που φτιάχνει τις κατευθυντήριες οδηγίες γύρω από τα κριτήρια εισαγωγής και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι παιδίατροι που θα νοσηλεύσουν παιδιά με Covid.  

Τα παραπάνω δηλώνει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» o Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης, αναφερόμενος στο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, που εκπονείται υπό την επίβλεψη του ΓΓ Δημόσιας υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, για την περίπτωση που αυξηθούν οι ανάγκες για νοσηλείες παιδιών.

Ο καθηγητής Ζαούτης, που είναι και σύμβουλος του ΓΓ για το επιχειρησιακό σχέδιο, αναφέρει ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν έχει επηρεάσει την αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά, καθότι όπως λέει αυτή είχε ξεκινήσει πριν επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία και παραμένει σταθερή. Ωστόσο παραδέχεται ότι η μεγάλη αύξηση σε νοσηλείες παιδιών στην Αμερική ανησυχεί τους αρμόδιους. «Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε μπει όλοι στη διαδικασία να δουλεύουμε αυτό το σχέδιο αντιμετώπισης παιδιών στα νοσοκομεία μας».

Ο καθηγητής μιλώντας για τις συνέπειες που έχει η πανδημία στα παιδιά, στέκεται σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Jama» και η οποία συμπεραίνει ότι το κλείσιμο σχολείων θα επηρεάσει μακροχρόνια το προσδόκιμο ζωής των παιδιών, αυτών που έχουν χάσει χρονιά ή χρονιές, όπως λέει χαρακτηριστικά.

 «Στην Ελλάδα το 2% των παιδιών που νοσούν από Covid-19 χρειάζονται νοσηλεία. Κάποιο μικρότερο ποσοστό από αυτά θα χρειαστεί ΜΕΘ. Το long Covid, που αφορά ένα 10% των παιδιών, εμφανίζεται με μακρόχρονη κόπωση, κατάθλιψη, άγχος, αναπνευστικά προβλήματα και πονοκεφάλους».

 Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών ο κ. Ζαούτης εκτιμά ότι θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, ενώ την ίδια στιγμή, όπως λέει γίνονται μελέτες για μικρότερα παιδιά, από βρέφη έξι μηνών έως παιδιά πέντε ετών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:  

Ερ: Τι ρόλο έπαιξε το άνοιγμα των σχολείων στην εξέλιξη της πανδημίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες; Οι σκληροί δείκτες δεν είναι καλοί και τα πράγματα στη Β. Ελλάδα έχουν «κοκκινίσει».

Απ: Τα σχολεία αυτή τη στιγμή δεν έχουν δείξει μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την αύξηση. Βλέπουμε μία αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων στα παιδιά, αλλά είχε ξεκινήσει πριν επιστρέψουν στα θρανία, και έχει μείνει σταθερή. Πιθανόν να παίζει ρόλο ότι είμαστε ακόμη σε εξωτερικούς χώρους γιατί το επιτρέπει ο καιρός και μάλλον την αύξηση στα παιδιά, εάν σημειωθεί, θα τη δούμε σε λίγες εβδομάδες ή τον επόμενο μήνα. Ευτυχώς δεν έχουμε δει ακόμα στα παιδιά αύξηση κρουσμάτων που χρειάζονται νοσηλεία. Είναι μία εικόνα από το εξωτερικό που υπάρχει στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλα κράτη.  

Ερ: Μιας και αναφερθήκατε στις νοσηλείες, γνωρίζουμε ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου με υπεύθυνο το ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο σε περίπτωση που αυξηθούν οι νοσηλείες παιδιών.

Απ: Επειδή στη βιβλιογραφία και στα άλλα κράτη έχουμε δει αυτή την αύξηση στις νοσηλείες παιδιών, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παιδιατρικές ανάγκες στα νοσοκομεία. Όπως γνωρίζετε από το πρώτο κύμα υπήρχαν συγκεκριμένα κέντρα αναφοράς για παιδιά. Και ένα κομμάτι του σχεδίου στο οποίο αναφέρεστε είναι να υπάρχουν και άλλα κέντρα σε γεωγραφικές περιοχές που δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κρούσματα στα παιδιά, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η μεγάλη πόλη πχ η Θεσσαλονίκη, και να υπάρχουν και άλλες περιφερειακές ενότητες που θα μπορούν να νοσηλεύσουν τα παιδιά. Αυτή τη στιγμή, εκτός από την Αττική, που έχει τα τρία μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία «Παίδων», «Αγλαΐα Κυριακού», «Πεντέλης» και μία Πανεπιστημιακή κλινική στο «Αττικόν», γίνεται εκτίμηση σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες που έχουν επαρχιακά νοσοκομεία, (Βόρειο Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα) ποια κέντρα έχουν τη χωροταξική δυνατότητα, αλλά και το προσωπικό για νοσηλείες παιδιών.

Επίσης υπάρχει μία επιτροπή παιδολοιμωξιολόγων που φτιάχνει τις κατευθυντήριες οδηγίες γύρω από τα κριτήρια εισαγωγής και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι παιδίατροι, που θα νοσηλεύσουν παιδιά με Covid. Το σχέδιο κοντεύει να ολοκληρωθεί οπότε ο ΓΓ Δημόσιας υγείας θα δημοσιεύσει περισσότερα στοιχεία.

Ερ: Ποιες οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας για τα παιδιά;

Απ: Γνωρίζουμε από πρόσφατες μελέτες πως ένα 10% των παιδιών θα έχουν συμπτώματα long covid. Αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός, όταν δούμε το συνολικό αριθμό κρουσμάτων στα παιδιά. Επίσης υπάρχουν αρκετές ψυχολογικές συνέπειες, καθώς έχει παρατηρηθεί αύξηση στο ποσοστό παιδιών που έχουν κατάθλιψη, αλλά και νοσήματα που σχετίζονται με άγχος. Τελευταίες μελέτες (Jama) μάλιστα λένε ότι το κλείσιμο σχολείων θα επηρεάσει μακροχρόνια το προσδόκιμο ζωής των παιδιών, αυτών που έχουν χάσει χρονιά ή χρονιές. Θεωρώ πως αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό σαν μήνυμα και στους γονείς που φοβούνται για τον εμβολιασμό των παιδιών. Δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στην ήπια νόσο, αλλά και σε όλες αυτές τις αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά μας. Αντί να λέμε ότι θα εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για να προστατεύσουμε κάποιους ενήλικες που δεν έχουν ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν, πρέπει να εμβολιαστούμε εμείς οι ενήλικες για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και το μέλλον τους.  

Ερ: Σε τι ποσοστό τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν βαριά; Και πώς εμφανίζεται το long covid σύνδρομο στα παιδιά;

Απ: Στην Ελλάδα το 2% των παιδιών που νοσούν από Covid-19 χρειάζονται νοσηλεία. Κάποιο μικρότερο ποσοστό από αυτά θα χρειαστεί ΜΕΘ. Υπάρχει και το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο που σχετίζεται με την Covid, παρουσιάζεται δύο εβδομάδες μετά με πολύ σοβαρά συμπτώματα και επιπτώσεις. Όσον αφορά το long covid, εμφανίζεται με μακρόχρονη κόπωση, κατάθλιψη, άγχος, αναπνευστικά προβλήματα και πονοκεφάλους. Από τα αμερικανικά δεδομένα, το 1/3 των εφήβων που χρήζουν νοσηλείας, θα χρειαστεί ΜΕΘ, που είναι πάρα πολύ σημαντικός αριθμός αυτός.  

Ερ: Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ζήτησαν την Τρίτη από τις υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ να εγκρίνουν το εμβόλιό τους κατά της Covid-19 για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, καθώς ο αριθμός μολύνσεων σημειώνει μεγάλη αύξηση σε παιδιά, σημειώνοντας μάλιστα κορύφωση στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων. Πότε βλέπετε αυτές οι ηλικίες να πηγαίνουν για την πρώτη δόση; Αυτή τη στιγμή γίνονται μελέτες και για μικρότερα παιδιά;

Απ: Γίνονται μελέτες για μικρότερα παιδιά. Οι μελέτες ξεκινάνε από βρέφη έξι μηνών έως παιδιά πέντε ετών. Όσον αφορά τις μελέτες για τα μεγαλύτερα παιδιά 5-11 έχουν ολοκληρωθεί, όπως είπατε. Αυτό που βγαίνει (γιατί δεν τα έχουμε δει επίσημα δημοσιευμένα τα αποτελέσματα, είναι από ανακοινώσεις της Pfizer) είναι πως το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό και ασφαλές σε χιλιάδες παιδιά που δοκιμάστηκε. Αναμένεται να δούμε τα ολοκληρωμένα δεδομένα. Και πλέον μπαίνουμε σε μία διαδικασία έγκρισης του εμβολίου για χρήση στα παιδιά.

Ερ: Άρα μπορεί να πάμε και στο επόμενο έτος για να αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά κάτω των 12;

Απ: Θα υπολόγιζα αρχές του 2022, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε στον Οκτώβριο και μένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να συζητηθεί και από την επιτροπή εμβολιασμού.  

Ερ: Οι γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στις μελέτες δεν φοβούνται;

Απ: Θα πρέπει να τους ρωτήσουμε, αλλά φαντάζομαι καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε δεδομένα για τα παιδιά μας και θεωρούν ότι συμμετέχουν σε μία πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ συμβάλλουν στο καλό της δημόσιας υγείας.

   

   Ερ: Η πολύ μεγάλη αύξηση νοσηλειών στην Αμερική σας τρομάζει για τη χώρα μας;

   Απ: Μας ανησυχεί σίγουρα και είναι και ο λόγος που έχουμε μπει όλοι στη διαδικασία να δουλεύουμε αυτό το σχέδιο αντιμετώπισης παιδιών στα νοσοκομεία μας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις