Το γεω-ενεργειακό παιχνίδι έχει ανάψει για τα καλά στη ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα να διεκδικεί με αξιώσεις ρόλο πρωταγωνιστή. Η Αθήνα ποντάρει στον East Med και την γεωστρατηγική συμμαχία που σύναψε με Κύπρο-Ισραήλ, υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου η κοινοπραξία Total-ΕxxonMobil-ΕΛΠΕ είναι έτοιμη για έρευνες υδρογονανθράκων.
Ο αμερικανικός κολοσσός ExxonΜobil που δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 10, έχει υψηλές προσδοκίες για «πλούσια» κοιτάσματα στην περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο αντιπρόεδρος της Exxon Τρίσταν Ασπρέι εξέφρασε την ανυπομονησία της εταιρείας για την έναρξη των ερευνών, εκτιμώντας ότι τα εν λόγω θαλάσσια οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία, κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις…
Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι «η περιοχή θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να εμπορευθεί ενδεχομένως πέραν αυτής». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα, εφόσον βεβαίως επιβεβαιωθούν οι θετικές εκτιμήσεις για την Κρήτη, μπορεί να καταστεί ένα σημαντικός ενεργειακός κόμβος, μ’ ό,τι θετικό συνεπάγεται για την γεωπολιτική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η κοινοπραξία των ExxonMobil-Total-EΛΠΕ επιλέχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, για την την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων. Η υπό παραχώρηση περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει έκταση 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η περιοχή δυτικά της Κρήτης 20.058 τ.χλμ.
Περιμένουν το σήμα από την ελληνική κυβέρνηση
Ο αμερικανικός κολοσσός αλλά και οι λοιποί εμπλεκόμενοι στο πρότζεκτ περιμένουν την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση και τη έγκριση των ερευνών από τη Βουλή. «Εκτιμούμε ότι η έγκριση θα δοθεί τους επόμενους μήνες και έτσι θα δούμε αν επιβεβαιώνονται τα γεωλογικά μας προαισθήματα για την περιοχή», δήλωσε o κ. Ασπρέι.
Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των Αμερικανών για τον «πλούτο» κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης, εδράζονται, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Exxon, στο γεγονός ότι «είναι μια τεράστια περιοχή που δεν έχει δει ποτέ μια σύγχρονη εξερεύνηση, έτσι νομίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εκεί».