Πολιτική

Υποτονικό κλίμα στο Χρηματιστήριο


 Υποτονικό κλίμα στο Χρηματιστήριο με περιορισμένες συναλλαγές και το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και στην ΕΚΤ. Η διόρθωση δεν έπιασε εξ απήνης την συμπαθέστατη τάξη των παικτών που λίγο πολύ την περίμεναν ή στην χειρότερη των περιπτώσεων είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε ανθεκτικούς τίτλους προς ελαχιστοποίηση ενδεχομένων ζημιών τους…

Η επιστροφή τους μετά τη Σύνοδο του Eurogroup και τα τεκταινόμενα σε αυτό, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της Αξιολόγησης έως το Πάσχα, αποτελώντας και το βασικό λόγο της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των Κρατικών χρεογράφων και ιδιαίτερα αυτή του διετούς λήξης 2017.

Στα άξια αναφοράς ότι, μετά την υποβάθμιση του Χ.Α. από ανεπτυγμένη (developed) σε προηγμένη αναπτυσσόμενη (advanced emerging) από τον οίκο FTSE, που τίθεται σε εφαρμογή στις 18 Μαρτίου (προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α.), έχουμε και την επικείμενη αλλαγή της Νομοθεσίας, με την κατάργηση της υποχρεωτικής κατάρτισης 3μήνων και 9μήνων από τις εισηγμένες και την παράταση της προθεσμίας για τη δημοσίευση των ετήσιων και 6μηνιαίων αποτελεσμάτων σε τέσσερις μήνες και τρεις μήνες αντίστοιχα από την λήξη της περιόδου αναφοράς.

Σίγουρα η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των αποτελεσμάτων μειώνει τα έξοδα των εισηγμένων εταιρειών, από την άλλη όμως περιορίζει κατά 50% την επίσημη επικοινωνία (πλην των εταιρικών ανακοινώσεων) μεταξύ εισηγμένων και επενδυτών, τη στιγμή που το ζητούμενο είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν, ξεκινώντας από την ECB αύριο και συνεχίζοντας με τη FED στις 16/3 και στις BoE και SNB στις 17/03.

«Κλειδί» για τις αποφάσεις της ΕΚΤ είναι αφενός η στάση που θα κρατήσει η Γερμανία, ο γνωστός βραχνάς του Μάριο Ντράγκι και αφετέρου ο προβληματισμός για το πόσο μακριά κάτω από το μηδέν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ, χωρίς να προκαλέσει ζημιά στις τράπεζες. Ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι επεξεργάζονται μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται το κόστος δανεισμού.

Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι τα αρνητικά επιτόκια μπορούν να βλάψουν την κερδοφορία των τραπεζών ή να τις αναγκάσουν να μετακυλήσουν το κόστος στους δανειολήπτες. Αντί να παρακινήσουν σε δανεισμό τις τράπεζες, τα αρνητικά επιτόκια θα μπορούσαν να είναι τελικά πρόβλημα παρά λύση.

Τεχνική ανάλυση

Για τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες, η χθεσινή διόρθωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ανησυχητική και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει όσο ο ΓΔ δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 546 μονάδων και ο FTSE25 χαμηλότερα των 147 μονάδων.

Σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης κρατήσει τις 550 μονάδες επιβεβαιώνει την πρόθεση υπέρβασης της κρίσιμης ζώνης των 560 μονάδων που θα αντιστρέψουν το πτωτικό μεσοπρόθεσμου momentum και δεν τίθεται θέμα εγκυρότητας της προσωρινής διάσπασής της.

Στατιστικά συνεδρίασης

Ανοδικά κινείται ο Γενικός Δείκτης στις 552,95 μονάδες με κέρδη +0,11%, άνοδοος +0,31% ο FTSE 25 στις 150,41 μονάδες, κέρδη +1,14% ο τραπεζικός στις 38,23 μονάδες. Στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Πτώση -0,57% η Alpha bank στα 1,73 ευρώ, άνοδος +0,9% η Εθνική στα 0,224 ευρώ, +0,72% η Eurobank στα 0,7 ευρώ, +2,63% η Πειραιώς στα 0,156 ευρω.

Πτωτικά κινούνται ΔΕΗ -0,94%, Ελλάκτωρ -0,76%, Motor Oil -0,63%, ΟΠΑΠ -1,25%, Τιτάνας -1,26%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις