Πολιτική

Υπερταμείο και κόκκινα δάνεια τα αγκάθια για την αξιολόγηση


Κλείνουν ασφαλιστικό και δημοσιονομικό. Με συμβιβαστική διαθεση Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ, ψύχραιμος ο Σόιμπλε

 Η αβεβαιότητα για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και για την τελική μορφή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου περιορίζεται μεν, παραμένει δε, αν και τα μηνύματα από το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν θετικά. Οι διατυπώσεις τόσο του Πιερ Μοσκοβισί όσο και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τα σχόλια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έδειχναν συμβιβαστική διάθεση. Στο ίδιο βεληνεκές και τα μηνύματα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εκτός από την προσπάθεια επιτάχυνσης των διαβουλεύσεων φαίνεται έτοιμη για συμβιβασμό. Τα σημεία τριβής σε αυτή τη φάση είναι το υπερταμείο και η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες.

Υπ αυτό το πρίσμα οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Γκέρι Ράις και της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ, για την συσχέτιση του βάθους της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με το εύρος της αναδιάρθρωσης χρέους, προσδιορίζουν με μεγάλη ακρίβεια τα σημεία και την ουσία της διαφοράς.

Στην πραγματικότητα αναζητείται η φόρμουλα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει το ασφαλιστικό με μακροπρόθεσμη μόνο επίπτωση στα δημοσιονομικά η οποία θα είναι συνολικά αντισταθμίσιμη από τις παρεμβάσεις στο χρέους που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στη μεταρρύθμιση εφόσον διαμορφώνεται σε ανεκτά επίπεδα το δημοσιονομικό κόστος και στη βάση της ανάληψης δράσης των εταίρων για το χρέος.

Όσον αφορά το υπερταμείο τα σημεία τριβής με τους εταίρους είναι το είδος της περιουσίας που θα διαθέτει, το εύρος των επιτρεπτών επενδυτικών επιλογών του καθώς και η σύνθεση της διοικούσας επιτροπής του.

Από ελληνικής πλευράς στόχος είναι ο έλεγχός του από την κυβέρνηση, ενώ οι εταίροι θέλουν να το αναδείξουν σε ανεξάρτητη αρχή η οποία θα αναφέρεται στον ESM,καθώς τα έσοδά του θα διοχετεύονται για το χρέος.

Σε επίπεδο εσόδων η κυβέρνηση επιθυμεί να μπει ένα πλαφόν στο ποσό που θα διατίθεται για την εξυπηρέτηση του χρέος και παράλληλα να δοθεί προβάδισμα στην αξιοποίηση έναντι της πώλησης και να εξετάζονται οι προοπτικές εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων.

Όπως έχει επισημάνει το sofokleousin.gr οι εταίροι και το ΔΝΤ είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στην Ελλάδα δημοσιονομική ευελιξία της τάξης του 0,4-0,5% του ΑΕΠ, ετησίως από το 2015 έως και το 2018, ποσό που αποτιμάται συνολικά και με βάση τις προβλέψεις για ανάπτυξη στα 4 δισ.

Παράλληλα υπό συζήτηση είναι η αξιοποίηση σε επίπεδο προβλέψεων της αύξησης των φορολογικών εσόδων το 2015 κατά 2 δισ. εν συγκρίσει με τους στόχυς, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στη συμφωνία για το δημοσιονομικά και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Πρόοδο βλέπει ο Ντάισελμπλουμ

Για επίτευξη προόδου σε σημαντικά θέματα που αφορούν την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά και ανάγκη για περισσότερη δουλειά, μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος έκανε λόγω κα καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο σε βασικούς τομείς, όπως το ασφαλιστικό και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς στο τραπέζι τέθηκε μεταξύ άλλων, η κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο προϋπολογισμός τηςΠορτογαλίας, αλλά και θέματα διαφάνειας. 

Αίσιο τέλος πριν το Πάσχα βλέπει ο Μοσκοβισί

Για πρόοδο μεν αλλά και "δύσκολα σημεία" στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έκανε λόγο ο Γάλλος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici αμέσως μετά τη λήξη της σημερινή συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο P. Moscovici σε αισιόδοξο τόνο επεσήμανε ότι "παραμένει εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν το Πάσχα", ενώ αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας εξήγησε ότι "χρειαζόμαστε στοιχεία για το πώς θα καλυφθεί".

Ειδικότερα, ο P. Moscovici τόνισε ότι "σημειώθηκε πρόοδος σε σειρά θεμάτων στις διαπραγματεύσεις με Αθήνα", ωστόσο συμπλήρωσε ότι "οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο" και θα πρέπει να προωθηθούν.

Αναφερόμενος στην κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις αγορές, ο Γάλλος επίτροπος διαβεβαίωσε ότι "παρακολουθούμε στενά τη μεταβλητότητα στιςδιεθνείς αγορές και εργαζόμαστε για μειώσουμε τις δημοσιονομικές ανισσοροπίες". 

Στα κόκκινα δάνεια επιμένει το ΔΝΤ

Τα θεμελιώδη δεδομένα των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν μετά την πρόσφατη ανακεφαλοποίησή τους και τούτο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, επισήμανε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κληθείς να σχολιάσει την κατακόρυφη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών.

Όπως ανέφερε, υπάρχει διεθνώς μία αναταραχή στις αγορές, η οποία ενισχύεται από το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, ο ίδιος προσέθεσε ότι είναι απαραίτητο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο μήνυμα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό και ισορροπημένο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει αφενός γενναίες μεταρρυθμίσεις αφετέρου μία σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως είπε, δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Λαγκάρντ απευθύνει το μήνυμα αυτό τόσο στους Ευρωπαίους όσο και στην ελληνική κυβέρνηση. Διευκρίνισε ότι τοΔΝΤ δεν τάσσεται υπέρ μίας πιο σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αντιθέτως, όπως υποστήριξε, είναι απαραίτητο να προχωρήσει με μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, προκειμένου οι Έλληνες να πληρώνουν ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες και το βάρος να μην μετακυλίεται μόνο στις ασθενέστερες ομάδες. Για αντίστοιχους λόγους θα πρέπει, υποστήριξε, να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, συμπληρώνοντας ότι "μία περιορισμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους", γεγονός που είχε υποστηρίξει πριν από μία εβδομάδα περίπου και η ίδια η κ. Λαγκάρντ.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις