Η Ελλάδα καλεί όλους τους Ευρωπαίους εταίρους και δη τις χώρες οι οποίες είναι υποψήφιες προς ένταξη να εναρμονιστούν με τις αποφάσεις της ΕΕ όσον αφορά την επιβολή των κυρώσεων, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκούτερες στη Νέα Υόρκη και τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας στο Νέο Δελχί, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου υπογράμμισε πως ο Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026. Επίσης, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-2030, καθώς και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης το 2035.
Εστιάζοντας στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Ινδό ομόλογό του δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι πέρα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και έγινε μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση από την ινδική πλευρά για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ασίας και του Ινδικού Ωκεανού, συμπεριλαμβανομένων Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν, Κίνα, Νοτιοανατολική Ασία, Ινδικός Ωκεανός. «Είναι περιοχές στις οποίες η Ελλάδα ήταν απούσα αρκετό χρόνο και βεβαίως επιθυμούμε να επανέλθουμε» διαμήνυσε. Εξίσου, συγκράτησε πως η Ινδία και η Ελλάδα έχουν σαφή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αναφερόμενος στις συμφωνίες της Ινδίας με όμορες χώρες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενώ είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με συνυποσχετικό μαζί με το Μπαγκλαντές.
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο τη Δευτέρα, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σάμεχ Σούκρι, αφού ανέφερε πως είναι τακτικές οι επαφές τους, επισήμανε πως έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα ενεργειακά και στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι για την κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου. Επίσης, συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ειδικότερα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, συνομίλησαν για τη Λιβύη, για την οποία αμφότερες χώρες συμμερίζονται τη βούληση για σταθερότητα και καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και τη διενέργεια εκλογών το συντομότερο δυνατόν. Ακόμα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για εξελίξεις σε άλλες περιοχές στην Υποσαχάρια Αφρική. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου τόνισε πως ακόμα κι αν η Ελλάδα κάνει ανοίγματα σε άλλες περιοχές, η ευρύτερη περιφέρειά της είναι πάντα στο επίκεντρο.
Εξάλλου, σημείωσε πως έγινε ενδελεχής ενημέρωση από τον Σάμεχ Σούκρι για τη συνάντηση στην έρημο Νεγκέβ, μεταξύ των υπουργούν Εξωτερικών Αιγύπτου, Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μαρόκου, Μπαχρέιν, στις οποίες παρίσταντο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της συνάντησης μεταξύ Ισραήλ, ΗΠΑ και τεσσάρων αραβικών κρατών, υπογράμμισε πως σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή στο γεωστρατηγικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ερωτηθείς για το πρόγευμα εργασίας, με προσκεκλημένο τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, που διοργάνωσε ο Νίκος Δένδιας την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επισήμανε πως υπήρξε μαζική συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, 17-18 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε σύνολο 27, όταν συνήθως σε άτυπα προγεύματα εργασίας ζήτημα είναι να συμμετέχουν 6-7 ΥΠΕΞ. Αυτό ήταν μια επιτυχία, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι ήταν παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, καθώς και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι. Επίσης, συγκράτησε τη στήριξη της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και του πάγιου ελληνικού αιτήματος για άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση για την εταιρεία που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το σχέδιο μεταρρύθμισης του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμισή του. Στο πλαίσιο αυτό, προσέθεσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιλέξει ποιος θα το αναλάβει.
Πρόγραμμα ηγεσίας ΥΠΕΞ το επόμενο δεκαπενθήμερο
Την επόμενη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα. Την Τρίτη, θα συναντηθεί διαδοχικά στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και τον Ισραηλινό ομόλογό του Γαΐρ Λαπίντ. Στη συνέχεια, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν τριμερή συνάντηση και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται στην Αθήνα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, με την οποία θα συναντηθεί επίσης ο Νίκος Δένδιας και το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης θα είναι για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη θέση της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και ως ευρωπαϊκής χώρας, καθώς και για τις εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο εκπρόσωπος Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη 6-7 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την εαρινή σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Το Σάββατο 9 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών.
Τη Δευτέρα 11 Απριλίου θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.
Από την Τρίτη 12 Απριλίου έως την Παρασκευή 15 Απριλίου θα έχει μεγάλη περιοδεία στην Άπω Ανατολή. Θα ξεκινήσει από την Ιαπωνία, θα μεταβεί στην Ινδονησία και στο τέλος στο Βιετνάμ.
Όσον αφορά το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την Πέμπτη 31 Μαρτίου θα μιλήσει στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στην εκδήλωση: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία: Κρίσιμες ώρες για την Ευρώπη».
Στις 4 Απριλίου, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα έχει επίσης συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας.
Τρεις ημέρες μετά, στις 7 Απριλίου, θα συμμετάσχει σε πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών, μαζί με τον Ιταλό υφυπουργό Εξωτερικών και την Αυστριακή υπουργό αρμόδια για θέματα ΕΕ.
Την Τρίτη 12 Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο.
Σχετικά με το πρόγραμμα του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, αύριο ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τη μετατροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων στην Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων και κύρωση του καταστατικού της.
Στις 6 Απριλίου, ο Κώστας Φραγκογιάννης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αρμόδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ. Επίσης, θα συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών.
Στις 12 και 13 Απριλίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί το Κόσοβο και την Παρασκευή 15 Απριλίου θα συμπροεδρεύσει στην 8η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ινδίας.
Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να πραγματοποιήσει περιοδεία στον Καναδά, όπου θα συναντήσει κυρίως ομογενειακές οργανώσεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ