Διεθνή

Υεμένη: Κυβέρνηση και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της εκεχειρίας


Κυβέρνηση και αντάρτες στην Υεμένη αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα ότι παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τρεις ημέρες αφού τέθηκε σε ισχύ δίμηνη εκεχειρία στη χώρα αυτή που σπαράσσεται εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια από τον πόλεμο.

Από το 2014 συγκρούονται ο κυβερνητικός στρατός με τους σιίτες αντάρτες Χούθι. Από το 2015 παρεμβαίνει στην Υεμένη ένας αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία στηρίζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Εκεχειρία που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο, την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας στον πόλεμο που έχει προκαλέσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές παγκοσμίως.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Άχμεντ μπιν Μουμπάρακ κατηγόρησε τους Χούθι για «παραβιάσεις» της εκεχειρίας.

«Η εκεχειρία έγινε ευρέως αποδεκτή, αλλά απειλείται από τις παραβιάσεις των Χούθι, κυρίως τη στρατιωτική ανάπτυξη, την κινητοποίηση στρατευμάτων και οχημάτων, πυρά του πυροβολικού και επιθέσεις με drones», ανέφερε στα αγγλικά στο Twitter χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Οι σιίτες αντάρτες δεν απάντησαν άμεσα στις καταγγελίες, αλλά τα μέσα ενημέρωσής τους έκαναν λόγο για «παραβιάσεις» της εκεχειρίας από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Βάσει αυτής της κατάπαυσης του πυρός, η οποία μπορεί να παραταθεί «με τη σύμφωνη γνώμη» των αντιμαχόμενων πλευρών, πρέπει να σταματήσουν όλες οι εναέριες, χερσαίες και θαλάσσιες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Εξάλλου χάρη σε αυτή κατάφεραν να εισέλθουν στα λιμάνια της Χοντέιντα 18 πετρελαιοφόρα και να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Σαναά εμπορικές πτήσεις.

Ο αραβικός συνασπισμός ελέγχει τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Υεμένης και επιτρέπει να προσγειώνονται στη Σαναά μόνο οι πτήσεις του ΟΗΕ, ένας «αποκλεισμός» τον οποίο καταγγέλλουν οι Χούθι.

Τόσο η Σαναά και τα λιμάνια της Χοντέιντα βρίσκονται στα χέρια των Χούθι. Τα λιμάνια είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι ζήτησε από τους Χούθι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Επιστρέψτε ως πολιτική ομάδα (…) και κάντε ειρήνη για τον λαό μας», δήλωσε κατά την ομιλία του για το ιφτάρ (το βραδινό γεύμα στη διάρκεια του Ραμαζανιού).

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις