Φόβοι για νέες αυξήσεις κεφαλαίου από τις τράπεζες, προβληματισμός για το κόστος διευθέτησης των κόκκινων δανείων και την κερδοφορία τους, ανησυχίες για την όξυνση του πολιτικού κλίματος ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων. Όλα συντείνουν στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος στο χρηματιστήριο – ή τουλάχιστον χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για έναν νέο γύρο επιθέσεων, με κύριο στόχο τα τραπεζικά χαρτιά και την ΔΕΗ.
Τα επιθετικά funds που κάλυψαν με μεγάλο κέρδος ανοιχτές θέσεις στα Παράγωγα ενόψει του αυριανού κλεισίματος, ανέβασαν πάλι την ένταση των πιέσεων και αξιοποιούν την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος για να πιέσουν χαμηλότερα τις τιμές.
Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν σήμερα νέες δραματικές απώλειες, παρασύροντας τους βασικούς δείκτες και ολόκληρη την αγορά σε πτωτική τροχιά. Οπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, η προηγηθείσα τετραήμερη ανάκαμψη που πρόσθεσε περίπου 10% στον κλαδικό τους δείκτη, δεν ήταν παρά «το τίναγμα της ψόφιας γάτας» - η τελευταία αντίδραση πριν… «παραδώσουν πνεύμα».
Πού είναι ο βυθός;
Με την πτώση αυτή πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια περιέρχονται πάλι σε κατάσταση ασφυξίας και – αν η αγορά δεν ανακάμψει στις δύο επόμενες συνεδριάσεις - θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, δημιουργώντας αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμική.
Καθοριστική παράμετρος μπορεί να αποδειχθεί το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή, που θα υπαγορεύσει κινήσεις σε επιθετικά funds με μεγάλες ανοιχτές θέσεις στην ελληνική αγορά.
Το βασικό ερώτημα για τους αναλυτές είναι αν η σημερινή μεγάλη πτώση είναι το προοίμιο ενός ακόμη καθοδικού κύκλου, που θα βυθίσει αρκετά χαμηλότερα τους δείκτες και θα εξανεμίσει κεφαλαιοποιήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Απαντήσεις δεν υπάρχουν – ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πού βρίσκεται ο «βυθός» της αγοράς και πόσο μπορεί να διαρκέσει η πτώση.
Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις ότι η ανοδική αντίδραση θα ανακοπεί με την προσέγγιση των 690 μονάδων, που αποτελούν το άνω όριο μιάς ζώνης αντίστασης όπου μπορεί να συνεχισθεί η συσσώρευση για μικρό χρονικό διάστημα.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε σήμερα μέχρι τις 690,82 μονάδες (+0,18%) και έκλεισε στις 681,03 υποχωρώντας κατά 1,24%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε με -1,21% στις 1.789,86 μονάδες. Κατά 0,47% υποχώρησε ο δείκτης των Mid Caps.
Ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, με «βουτιά» -5,89% στις 567,46 μονάδες. Μόνον η Τρ. Ελλάδος έκλεισε με θετικό πρόσημο (+1,4%). Συνεχίσθηκε η καταβύθιση της Alpha (-7,7%), που κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες. Πειραιώς -6%, Εθνική -4,5%, Eurobank -4,2%, Attica -2,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν Σαράντης +2,2%, ΑΔΜΗΕ +1,1%, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓΑ +1%, Coca-cola +0,7%.
Στον αντίποδα ΔΕΗ -4,9%, ΕΧΑΕ-3,4%, Jumbo -2,4%, Φουρλής -2,2%, Βιοχάλκο -1,5%.