Στους γνώριμους ρυθμούς των τελευταίων εβδομάδων επιστρέφει η χρηματιστηριακή αγορά, μετά από τη διήμερη ανοδική τεχνική αντίδραση, που διόρθωσε στρεβλώσεις και ακραίες υπερβολές στις αποτιμήσεις. Συναλλακτική άπνοια, χαμηλός τζίρος, σε τροχιά διολίσθησης οι βασικοί δείκτες.
Επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων και αναλυτών, που επισήμαιναν τις προηγούμενες μέρες ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει δυναμική, καθώς δεν υπάρχουν ειδήσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη για το ΧΑ, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση κλίματος και τάσης.
Στο προσκήνιο παραμένουν τα θέματα της μεταμνημονιακής πολιτικής, του ανασχηματισμού και η αναζωπυρούμενη εκλογολογία. Η στάση των ξένων funds συναρτάται εξάλλου με τις διεθνείς εξελίξεις και με τις εκτιμήσεις για αυξανόμενο ρίσκο στις αναδυόμενες αγορές.
Μάλλον δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων με τους δανειστές θα δώσουν μια «πρόγευση» του τι μέλλει γενέσθαι με τη δημοσιονομική πολιτική, τις συντάξεις και την έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές.
Η πρόσκαιρη ανάκαμψη του τελευταίου διημέρου αντιμετωπίσθηκε από πολλά χαρτοφυλάκια ως ευκαιρία για διασφάλιση βραχυχρόνιων κερδών ή για μείωση του ανειλημμένου κινδύνου.
Οι ρευστοποιήσεις είναι πάντως περιορισμένες, καθώς δεν υπάρχει σήμερα ανάλογη ζήτηση και οι πωλητές δεν είναι πρόθυμοι να πιέσουν αρκετά χαμηλότερα τις τιμές.
Χωρίς σημαντικό όγκο συναλλαγών οι δείκτες διολισθαίνουν με αργό ρυθμό και αυτή την ώρα βρίσκονται στα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 726 μονάδες, με απώλειες 0,70%.
Ο FTSE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 0,70% στις 1.918,5 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,60 στις 743,5.
Από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνον 4 διατηρούν θετικό πρόσημο, με κέρδη 0,2% έως 0,7%: Motor Oil, Grivalia, ΟΛΠ και Βιοχάλκο.
Στον αντίποδα Σαράντης -3,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τιτάν -2%, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ -1,6%, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ -1,3%.