Στα βήματα του πλέον αισιόδοξου σεναρίου ανάκαμψης κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε χθες, μετά από 9 ημέρες πτώσης και μεγάλων απωλειών. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν σήμερα όλοι οι βασικοί δείκτες, ενώ τα βιομηχανικά blue chips πήραν τη σκυτάλη από τις… βραδυπορούσες τράπεζες.
Τα επιθετικά funds που πρωταγωνίστησαν στην πτώση, έχουν ανακόψει τις ρευστοποιήσεις αφήνοντας την αγορά να «ανασάνει». Δεν αποκλείεται βέβαια να επανέλθουν τις επόμενες ώρες-ημέρες με πωλήσεις σε υψηλότερα επίπεδα. Προς το παρόν, η απουσία υπερβάλλουσας προσφοράς και η επάνοδος της αγοράς σε ανοδική τροχιά ενεργοποιούν τους «αγοραστές εν αναμονή», για τους οποίους οι χαμηλές αποτιμήσεις αποτελούν ισχυρό δέλεαρ.
Στη βελτίωση του κλίματος και στη δημιουργία προσδοκιών συνέβαλε η δημοσιοποίηση εκτιμήσεων της Citigroup, η οποία προβλέπει νέα αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση που θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη, η αγορά δεν έχει αποκτήσει δυναμική και η μεταβλητότητα μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες μέρες. Αλλωστε, δεν υπάρχουν ειδήσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη για το ΧΑ, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση κλίματος και τάσης.
Στο προσκήνιο παραμένουν τα θέματα της μεταμνημονιακής πολιτικής, του ανασχηματισμού και η αναζωπυρούμενη εκλογολογία.
Η στάση των ξένων funds συναρτάται εξάλλου με τις διεθνείς εξελίξεις και με τις εκτιμήσεις για αυξανόμενο ρίσκο στις αναδυόμενες αγορές.
Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε αργή εκροή ξένων κεφαλαίων από το ΧΑ, η οποία συνετέλεσε στην«αφυδάτωση» της αγοράς και στην παρατεταμένη διολίσθηση. Η στάση των διαχειριστών διεθνών χαρτοφυλακίων μάλλον δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων με τους δανειστές θα δώσουν μια «πρόγευση» του τι μέλλει γενέσθαι με τη δημοσιονομική πολιτική, τις συντάξεις και την έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές.
Πού τοποθετείται ο πήχυς
Προς το παρόν, η ανάκαμψη έχει χαρακτήρα τεχνικής αντίδρασης, η οποία μπορεί να φέρει τον ΓΔ στην περιοχή των 737-742 μονάδων, που ήταν μέχρι πρόσφατα ισχυρή στήριξη και τώρα γίνεται αντίσταση. Στα επίπεδα αυτά εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ένας κύκλος βραχυχρόνιας ανάκαμψης. Επόμενος στόχος οι 755-762 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα σε υψηλό ημέρας στις 731,19 μονάδες, με άνοδο 1,63%.
Ο FTSE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,37% κλείνοντας στις 1.932,24 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε νέο άλμα +2,06% στις 749,45.
Οι 23 από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +9,1%, Μυτιληναίος +5,3%, ΕΧΑΕ +5%, ΕΛΠΕ +4,5%, Βιοχάλκο +3,8%, Alpha Bank +3%, Eurobank +2,6%. ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν +2%.