Το Ισλαμικό Κράτος αποκρούει τις επιθέσεις που δέχεται από όλες τις πλευρές στη Συρία, ωστόσο όπως αναφέρει το Stratfor -επιβεβαιώνοντας προηγούμενα δημοσιεύματα του Sofokleousin.gr-, ωστόσο ενδέχεται στο προσεχές μέλλον να χρειαστεί να πολεμήσει ακόμα σε ένα μέτωπο καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Τουρκία ετοιμάζει εισβολή στη Συρία.
Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει ζώνης ασφάλειας μέσα στη συριακή μεθόριο, η οποία είναι κορυφαία τουρκική επιδίωξη στην περιοχή. Σε ό, τι θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι αυτής της τουρκικής πρόθεσης, τουρκικά ναρκαλιευτικά οχήματα έχουν αρχίσει την εκκαθάριση των ναρκών κατά μήκος ενός τμήματος των συνόρων κοντά στην συριακή πόλη Jarabulus, την οποία ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.
Διαβάστε επίσης: Μπαίνει και η Τουρκία στη Συρία
Σύμφωνα πηγές του Stratfor, η Ρωσία και ΗΠΑ έχουν συζητήσει το σχέδιο της Τουρκίας, και η Μόσχα λεχει συμφωνήσει να μην εμποδιστούν οι προσπάθειες της Τουρκίας εφ 'όσον η Άγκυρα δεν προσπαθήσει να επεκτείνει τη ζώνη ασφαλείας στη Μεσόγειο – κάτι με το οποίο συμφωνεί η Άγκυρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ Τούρκων-Ρώσων και Αμερικανών αξιωματικών έτσι ώστε να συντονιστούν οι προσπάθειες και να αποτραπούν οι απώλειες από φίλια πυρά αλλά και να αποτραπεί τυχόν κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των τουρκικών και των ρωσικών δυνάμεων.
Όπως σημειώνει το Stratfor, η Τουρκία από καιρό ήθελε μια διεθνή επιχείρηση προκειμένου απομακρύνει το Ισλαμικό Κράτος από το Χαλέπι και να προχωρήσει στο σχέδιο της που είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας.
Διαβάστε επίσης:Η Τουρκία ετοιμάζει επέμβαση στη Συρία
Εάν τελικά η Άγκυρα προχωρήσει στα σχέδια της τότε το Ισλαμικό Κράτος θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, το οποίο πρόσφατα εξαπέλυσε σειρά στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα μια επιθετική κίνηση της Τουρκίας θα ενισχύσει επίσης τους αντάρτες στη βόρεια Συρία, εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που θέλουν να επεκτείνουν δυτικά την εμβέλειά τους.
Τέλος, μια διεθνής επιχείρηση θα ήταν πιθανόν να συντάξει τις Ηνωμένες Πολιτείες βαθύτερα στο συριακό σύγκρουση - ένα όφελος για την Τουρκία, η οποία δεν θέλει να προχωρήσει μόνη της. Μέχρι τώρα, όμως, τα σχέδια της Τουρκίας για τη Συρία έχουν περιπλεχθεί σε μεγάλο βαθμό από την επέμβαση της Ρωσίας στη σύγκρουση, με την Μόσχα να θέλει να ματαιώσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας δεδομένου ότι η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό Su-24 πολεμικό αεροπλάνο, το Νοέμβριο. Για παράδειγμα, οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει την αεράμυνα της Συρίας και σε συνέντευξλη του ο Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε την να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στονη ενάεριο χώρο της Συρίας υπονοώντας ότι θα καταρρίπτονταν.
Η απειλή της επικείμενης τουρκικής επίγειας επίθεσης είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ισλαμικό κράτος αυτή τη στιγμή. Από τα ανατολικά, οι Κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας έχουν διασχίσει τον ποταμό Ευφράτη, παρά την αντίθεση της Τουρκίας στην κίνηση αυτή και τώρα προχωρούν προς τα δυτικά απιελώντας την πόλη του Manbij.
Από τα νότια, οι δυνάμεις του Άσαντ που υποστηρίζονται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές προωθούνται προς την πόλη της αλ-Μπαμπ. Και από τα δυτικά, οι δυνάμεις των ανταρτών που υποστηρίζονται κυρίως από την Τουρκία, προελαύνουν προς ανατολάς κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας, θέλοντας να κερδίσουν έδαφος που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος. Η δυνατότητα μιας χερσαίας εισβολής της Τουρκίας θα μπορούσε να κάνει τον αγώνα του ισλαμικού κράτους για το έδαφος ακόμα πιο δύσκολη, έστω και με κίνδυνο να περιπλακεί ακόμη περισσότερο με τις πράξεις των άλλων μερών που εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.