«Ο πληθωρισμός 8,9% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάρτιο μας γυρνάει στο 1995. Ειδικά για μια κοινωνία που προέρχεται από μία πολυετή κρίση - δημοσιονομική, αναπτυξιακή, υγειονομική - και δεν έχει καμία άλλη αντοχή, οι συνέπειες είναι πολύ οδυνηρές», δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ«Real Fm». Και πρόσθεσε: «Εξαιρετικά ανησυχητική όμως είναι και η μηνιαία αύξηση 2,7% από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο, από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη».
«Όπως έχουμε ζητήσει εδώ και πολλούς μήνες, με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, το πρόβλημα θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί στον πυρήνα του εδώ και καιρό, καθώς η ακρίβεια επηρεάζει κυρίως τις πιο βασικές βιοτικές ανάγκες των πολιτών, όπως η ενέργεια, η θέρμανση και τα είδη διατροφής», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης. «Για αυτό από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη έχουμε καταθέσει τροπολογία για μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια και τα καύσιμα, ένα μέτρο που στοχεύει στον πυρήνα του προβλήματος και έχει ήδη εφαρμοστεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
«Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που ψήφισε η ΝΔ πριν λίγους μήνες κοστίζει μεσοσταθμικά στα δημόσια ταμεία 1,5 δισ. ετησίως για τα επόμενα 50 χρόνια». «Ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να επιλέξει αυτή την δημοσιονομική δαπάνη, αντί της ισόποσης μείωσης του ΕΦΚ που θα έδινε μεγάλη ανακούφιση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε, υπογραμμίζοντας: «Υπάρχουν πεπερασμένες αλλά σημαντικές δημοσιονομικές δυνατότητες. Το ζήτημα είναι τι πολιτικές επιλογές κάνει η κυβέρνηση».
«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως δυνατότητες που θα έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί. Χρειάζεται ρεαλισμός και ριζοσπαστισμός για να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα που βλέπει μπροστά της η ελληνική κοινωνία. Κάθε προοδευτική δύναμη θα κληθεί να κάνει τις επιλογές της ενώπιον του ελληνικού λαού και να αποφασίσει αν θα στηρίξει μια προοδευτική κυβέρνηση, για να εφαρμόσει ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα αντιμετωπίζει όλες αυτές τις κρίσεις. Ή αν θα δώσει στήριγμα στη συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί σε κοινωνική καταστροφή» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.