Συναλλακτική άπνοια, χαμηλός τζίρος, απώλειες σε μετοχές και δείκτες, τάση περαιτέρω διολίσθησης. Η σημερινή εικόνα στο χρηματιστήριο δεν είναι ενθαρρυντική. Η αβεβαιότητα επιτείνεται και η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα φαίνεται ότι δεν προσφέρει πολλά όσον αφορά την "ψυχολογία" και τις προσδοκίες της αγοράς.
Ομως τα φαινόμενα απατούν κι ό,τι θεωρείται "σίγουρο" στα χρηματιστήρια, συνήθως δεν επιβεβαιώνεται. Μπορεί να αλλάξει άρδην η εικόνα στο ΧΑ τις επόμενες μέρες; Είναι πολύ πιθανόν, αν και όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε διορθωτική κίνηση, ή σε συσσώρευση-σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η εικόνα θα αλλάξει πλήρως στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή την επόμενη. Ο,τι κι αν αποφανθεί η DBRS όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, θα έχει εύλογο αντίκτυπο στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων. Μπορεί βέβαια να μην είναι αρκούντως θετικός και να μην έχει διάρκεια.
Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων που προσπαθούν να "μαντέψουν" την περαιτέρω πορεία της αγοράς,εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Χθες παρενέβησαν για να στηρίξουν τα χαρτιά τους και προκάλεσαν τελικά ανοδική αντίδραση. Σήμερα... "λάμπουν δια της απουσίας τους", με αποτέλεσμα ο τζίρος να είναι πολύ χαμηλός-μόλις 17 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης.
Την αβεβαιότητα ενισχύουν το αρνητικό κλίμα και η μεταβλητότητα που επικρατούν στις διεθνείς αγορές. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σήμερα πτωτικά, εν μέσω ανησυχιών ότι η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει προς την ύφεση. Ο DAX χάνει 0,45%, στο -0,90% ο γαλλικός CAC40 και ο FT-100 του Λονδίνου.
Εικόνα σταθεροποίησης στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, μικρά κέρδη αποκομίζουν τα ελληνικά.
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ οι απώλειες σταδιακά διευρύνονται και οι δείκτες κινούνται αυτή την ώρα στα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με +0,23% (1.279,42μονάδες) και τώρα υποχωρεί κατά 0,75% στις 1.267 μονάδες.
Κατά 0,85% υποχωρεί ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 3.059,7 μονάδες.Περίπου 0,90% χάνει ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +0,59% και τώρα έχει γυρίσει στο κόκκινο, σημειώνοντας πτώση 1,50%.
Στις τράπεζες Eurobank -2%, Alpha και Πειραιώς -1,3%, Εθνική -1%, Τρ. Ελλάδος -0,6%. Αμετάβλητη η Attica Bank.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο οι Σαράντης +0,7%, Aegean +0,5%, Cenergy και Jumbo +0,3%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν ΕΥΔΑΠ -2,8%, Quest -1,4%, Βιοχάλκο,ΤΕΝΕΡΓΑ και Lamda -1,2%, ΕλβαλΧαλκόρ -1%.