Πολιτική

ΧΑ: Ανασφαλείς οι επενδυτές - Απώλειες 2,89% στο κλείσιμο


Τα ανοιχτά μέτωπα και το country risk κάνουν τους επενδυτές να λαμβάνουν αποστάσεις από τον κίνδυνο

Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις στο ΧΑ έδειξαν τη μεγάλη ανασφάλεια -έως πανικό- που αισθάνονται  τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές για την ελληνική οικονομία.

Η ίδια ανασφάλεια υπάρχει και στην Ευρώπη όπου οι επενδυτές  μειώνουν την έκθεσή τους σε μετοχές και κυρίως στον τραπεζικό κλάδο φοβούμενοι  ότι θα αποτελέσει ξανά την αιτία μια χρηματοοικονομικής κρίσης.

Σήμερα, πάντως οι ¨Ελληνες θεσμικοί, μετά την αιματοχυσία και αφού ο ΓΔ έφτασε κάποια στιγμή στις 439 καταγράφοντας πτώση περίπου 5,3% στη συνέχεια περιόρισαν με  τις απώλειες στο 2,89% και τελικά ο βασικςό δείκτης έκλεισε στις 450,8 μον. 

Τα ανοιχτά μέτωπα έχουν πολλαπλασισαστεί και οι επενδυτές αναγνωρίζουν τους διαρκώς αυξανόμενους κινδύνους στο πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό πεδίο καθώς και την αδυναμία αποτελεσματικής απάντησης στις προκλήσεις. Με το ελληνικό ζήτημα να παραμένει ανοιχτό, το Brexit επανέρχεται, την Ισπανία σε δίνη ακυβερνησίας, την Πορτογαλία σε σύγκρουση με το διευθυντήριο και την Ιταλία να αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια, το σκηνικό που διαμορφώνεται δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η εικόνα επιδεινώνεται από την πτώση του πετρελαίου που σύμφωνα με τους αναλυτές θα συνεχιστεί καθώς η υπερπροσφορά δεν πρόκειται να μειωθεί φέτος.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη λαμβάνουν αποστάσεις από τον κίνδυνο που ενέχουν τα επίμονα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα - με κυριότερα αυτά των κόκκινων δανείων, που ταλανίζουν τις χώρες του Νότου, αλλά και των μεγάλων σκανδάλων και νομικών περιπετειών, που έχουν λυγίσει ακόμη και κολοσσούς, όπως η Deutsche Bank (είναι άγνωστο τι μπορεί να συμβεί με τα πολλά παράγωγα που έχει). 

Σήμερα ο Τζενς Βάιντμαν διοικητής της γερμανικής τράπεζας ανέφερε ότι τα στοιχεία είναι χειρότερα για την Ευρωζώνη. Για παράδειγμα, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, υποχώρησε για δεύτερο συνεχή μήνα, σαφής ένδειξη ότι οι αντιστάσεις κάμπτονται. Αυτή η αδυναμία της γερμανικής οικονομίας δείχνει ότι όσο δεν αναλαμβάνουν οι πολιτικοί συντονισμένη δράση τόσο ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες θα είναι η οικονομία της Ευρωζώνης. 

Κοντά σ’ αυτά, το προσφυγικό αναδεικνύεται σε κορυφαίο θέμα καθώς απειλεί τη συνοχή της ΕΕ και ενδεχόμενη αναστολή της εφαρμογής της Σένγκεν θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Η αίσθηση της ανασφάλεια σκιαγραφείται και από την εκτόξευση του δείκτη VIX, πάνω σε επίπεδο «συναγερμού», στο 26 (+20% στις τελευταίες συνεδριάσεις). 

Κόκκινο πανί οι τράπεζες

Τόσο στο ελληνικό χρημαστιστήριο όσο και στα ευρωπαϊκά οι τράπεζες είναι αυτές που σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Η Goldman Sachs ανέφερε ότι παραμένει πεπεισμένη ότι οι τράπεζες έχουν "άφθονη ρευστότητα," με καταθέσεις που αυξάνονται και υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας κάτι που μειώνει το ενδεχόμενο επανάληψης της χρηματοοικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται. Η παγκόσμια κατατρόπωση των μετοχών πυροδοτείται από τις ανησυχίες ότι τα προβλήματα της παγκόσμιας ανάπτυξης θα “χτυπήσουν” τις τράπεζες αυξάνοντας τα επισφαλή δάνεια. Από την άλλη μεριά το γεγονός ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους ισχύουν οι κανόνες του bail-in πιέζει την εταιρικά ομόλογα του κλάδου μεταδίδοντας την κατήφεια στις μετοχές.

Στο ΧΑ ο τραπεζικός δείκτης έχασε τελικά 5,5% ενώ κάποια στιγμή έχανε 11%. Η Εθνική και η Eurobank ήταν οι πρωταγωνιστές της πτώσης με -9,7% και -12,1% αντίστοιχα (πίνακας).

Κάτι που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο τζίρος ήταν σχετικά υψηλός, στα 96,2 εκατ. ευρώ μεταξύ των οποίων υπήρξαν 10,7 εκατ. ευρώ πακέτα. Γενικά τις δύο τελευταίες μέρες υπήρξαν αυξημένες συναλλαγές κατι που δεν δίνει θετικό σήμερα δεδομένου της πτώσης.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πέφτουν αυτή την ώρα περίπου 1,3-3,5%. Για παράδειγμα ο FTSE 100 στις 5,625 χάνει 1.13%, ο CAC 40 στις 3,966 μον. χάνει 2,47% και το FTSE MIB στις 15,932 χάνει 3.11%. Οι ελληνικές και ιταλικές τράπεζες ηγούνται της ευρωπαϊκής πτώσης καθώς έχουν τα περισσότερα κόκκινα δάνεια - 107 δισ. για την Ελλάδα και 201 δισ. για την Ιταλία - τα οποια αυξάνονται. 

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις στο ΧΑ σε σχέση με την Ευρώπη οφείλονται στο γεγονός ότι παρακολουθείται από funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές και δεν έχουν τη υπομονή να περιμένουν. “Τα funds που επενδύουν στην Ελλάδα είναι δεύτερης ποιότητας”, λέει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακής. Δεν πρόκειται για συνταξιοδοτικά ταμεία αλλά για funds που κάνουν γρήγορες κινήσεις αν και κάποια από αυτά είναι κάπως μεγαλύτερου βεληνεκούς”.

Την ίδια στιγμή η βίαιη πτώση των αποτιμήσεων ενεργοποιεί εντολές stop loss από πλευράς funds και ισχυρών χαρτοφυκλακίων, δημιουργώντας μια αυτοτροφοδοτούμενη τάση χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το που μπορεί να σταματήσει. Οι στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί πολύ μακριά στο παρελθόν και σε συνθήκες που δεν έχουν μεγάλη σχέση με τη σημερινή οικονομία.

Δεν αποκλείεται πάντως τις επόμενες μέρες να υπάρξουν ορισμένες τεχνικές ανοδικές αντιδράσεις με την προϋπόθεση ότι θα βοηθήσει το διεθνές κλίμα, χωρίς αυτόνα σημαίνει ότι θα έχουν διάρκεια.

Για την ώρα οι επενδυτές βρίσκονται σε μεγάλη ανασφάλεια καθώς έχει αυξηθεί το country risk, κάτι που αποτυπώνεται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Εν μέσω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας της χώρας, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015. H απόδοση έφτασε στο 10,665% αντανακλώντας το δυσμενές κλίμα στην ελληνική οικονομία.  

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις