Διεθνή

Βρετανία: Η διεθνής και διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας


«Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική·

το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου»

 

Αυτούς του στίχους από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη επέλεξε η ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου να συμπεριλάβει στην πρόσκληση της εκδήλωσης για την παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, φιλέλληνες, παράγοντες της ελληνικής και κυπριακής Διασποράς αλλά και μαθητές από το ελληνικό σχολείο Λονδίνου συντέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή βραδιά στην πρεσβευτική κατοικία, η οποία ανέδειξε τη διαχρονική αξία και τη διεθνή απήχηση της ελληνικής γλώσσας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας καθώς βρίσκεται στο Λονδίνο για επίσημη επίσκεψη.

Για τη «θαυμαστή ανθεκτικότητα» της και «το ταξίδι των αξιών του Ελληνισμού ανά την υφήλιο» μέσω των Ελλήνων του εξωτερικού μίλησε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας.

Με τη σειρά του ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Ιωάννης Τσαούσης, κάνοντας ειδική μνεία στους νομπελίστες Σεφέρη και Ελύτη, αναφέρθηκε στη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας, τις δράσεις των δημόσιων φορέων αλλά και το ρόλο των ιδιωτικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη τής διεθνώς.

Το κοινό καθηλώθηκε όταν ο Έλληνας πρέσβης αναλαμβάνοντας «τον ρόλο δημοσιογράφου», όπως είπε χαριτολογώντας, συνομίλησε μπροστά στο τζάκι με τη διεθνούς φήμης Βρετανίδα συγγραφέα και πολιτογραφημένη Ελληνίδα, από το 2020, Βικτώρια Χίσλοπ. Η κ. Χίσλοπ μιλώντας άπταιστα ελληνικά, περιέγραψε του λόγους που ήθελε διακαώς να μάθει την ελληνική γλώσσα, αλλά και την εμπειρία της στην εκμάθησή της. Όπως δήλωσε λίγο αργότερα στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «Πολλές λέξεις που έχουμε στα αγγλικά προέρχονται από τα ελληνικά. Στην Αγγλία μιλάμε ελληνικά χωρίς να το καταλαβαίνουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρουσίαση του φοιτητή Γεωγραφίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ίθαν Τσάντλερ. Ο κ. Τσάντλερ θαυμαστής του ελληνικού πολιτισμού, αναφέρθηκε στο δικό του ταξίδι στους δρόμους της ελληνικής γλώσσας, επισημαίνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως αν και γενικά του αρέσουν οι ξένες γλώσσες, με τα ελληνικά έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο. «Όταν ήμουν μικρότερος έκανα μαθήματα με μια Ελληνίδα φίλη για να πάω διακοπές στην Ελλάδα με τους γονείς μου. Αλλά μετά ενθουσιάστηκα τόσο πολύ και ανακάλυψα πως η ελληνική γλώσσα είναι πάρα πολύ σημαντική για εμένα».

Για τις δράσεις του πολιτιστικού ομογενειακού φορέα «Θυγατέρες της Πηνελόπης» που εκτός των άλλων προωθεί την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό, μίλησε η εκπαιδευτικός Στέλλα Μπομποτσιάρη. «Το βασικότερο κριτήριο για να μάθει κάποιος ελληνικά, για να μάθει κάποιος την ελληνική γλώσσα, είναι η αγάπη και η όρεξη να έρθει πιο κοντά στην Ελλάδα να έρθει πιο κοντά στον Ελληνισμό», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Μπομποτσιάρη.

Η Μαγδαλινη Μαρούτη ως εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Kind at Heart Foundation που εκτός των άλλων προωθεί τη διάδοση της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό, επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνουν σωστά ελληνικά τα ελληνόπουλα του εξωτερικού: «Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι πολύ σημαντική για τα ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς. Ειδικότερα εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού τους επιτρέπει να έχουν επαφή με τις ρίζες τους και τον πολιτισμό μας», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Μαρούτη.

Η διεθνής απήχηση της ελληνικής γλώσσας αποτυπώθηκε μέσα από δύο βίντεο που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Το πρώτο ήταν από τη σχολή Σαχέτη στη Νότια Αφρική που ιδρύθηκε το 1974 από την ελληνική παροικία με επικεφαλής την εμβληματική μορφή του δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Γιώργο Μπίζο, και το δεύτερο από το σχολείο του Αγίου Νικολάου στην Γκάνα. Και τα δύο σχολεία έχουν εντάξει στα προγράμματά τους την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Η βραδιά έκλεισε με ποιήματα και τραγούδια από τους μαθητές του ελληνικού δημοτικού σχολείου Λονδίνου με τη συνοδεία πιάνου που έπαιζε ο καθηγητής μουσικής Σωτήρης Φιλίππου.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα