Ελλάδα

Βουλή: To στρατηγικό σχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας


Το στρατηγικό σχέδιο 2024 - 2026 για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνος Κατσαφάδος τονίζοντας ότι μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων η Πολιτεία προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες, που θα επιτρέπουν να είμαστε υπερήφανοι, δεν θα αναγκαζόμαστε να απολογούμαστε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά θα δώσουμε την ευκαιρία σε αυτόν, ο οποίος πραγματικά μεταμελεί για μια καλύτερη επανένταξη στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποσυμφόρηση των φυλακών και της κτηριακής αναβάθμισης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει το σωφρονιστικό κατάστημα της Δράμας, χωρητικότητας 600 θέσεων, το οποίο και αποτελεί ένα σύγχρονο συγκρότημα. "Μιλάμε για μία φυλακή η οποία θα λειτουργήσει καταλυτικά για την αποσυμφόρηση, τόσο της φυλακής της Νιγρίτας, όσο και της φυλακής της Κομοτηνής. Μία φυλακή, όπου μετά από πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε και την επανδρώσαμε με διοικητικό προσωπικό και με το προσωπικό της εσωτερικής φύλαξης, αλλά και με τους εξωτερικούς φρουρούς" είπε.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κρήτης ΙΙ, ότι σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα σχετικά ζητήματα με την κτιριακή υποδομή του και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του 2024, "αν τρέξουμε" θα έχουμε και εκεί θετικά αποτελέσματα.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, έκανε ειδική αναφορά στην μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο κι όπως ενημέρωσε ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου βρίσκεται στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους τέσσερις υποψήφιους αναδόχους και στην φάση να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

"Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί μιλάμε για μια διαχρονική υποχρέωση την οποία είχε το κράτος να απεμπλακεί ο Κορυδαλλός μέσα από τον πυρήνα του αστικού του ιστού και δίπλα από σχολεία, για να κλείσουν επιτέλους αυτές τις φυλακές…" είπε χαρακτηριστικά και προσδιόρισε την ολοκλήρωση του έργου σε βάθος εξαετίας.

Ο κ. Κατσαφάδος αναφέρθηκε και στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για νέα σωφρονιστικά καταστήματα σε Χαλκίδα και Ιωάννινα για τα οποία ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι "υπάρχει δρόμος ακόμη" ωστόσο υπογράμμισε ότι και αυτά τα δύο νέα Σωφρονιστικά Καταστήματα μπαίνουν σε πρώτη προτεραιότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αλλάζοντας τη διαδικασία με την οποία θα γίνονται πλέον οι κατασκευές των φυλακών, να υπάρξουν πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Θεσμοθετείται το "βραχιολάκι"

Στο πλαίσιο της συζήτησης, που έχει ανοίξει γύρω από τον τρόπο έκτισης των εναλλακτικών ποινών, ο κ. Κατσαφάδος ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε φάση να ανακοινώσει συντόμως τις τελικές αποφάσεις για το «βραχιολάκι» καθώς θεωρείται ο πιο ασφαλής τρόπος να εκτίσει κανείς ένα τμήμα της ποινής του ή να συμπεριλαμβάνεται στα διάφορα μέτρα τα οποία λαμβάνονται γύρω από την αποφυλάκιση ενός κρατουμένου, αλλά ακόμα και στη χορήγηση των αδειών των κρατουμένων. Έτσι ενημέρωσε ότι το έως τώρα πιλοτικό στάδιο βρίσκεται στην ώριμη φάση και πάρα-πάρα πολύ σύντομα, θα εξελιχθεί σε κανονικό και θα θεσμοθετηθεί η χρήση του για κρατούμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις. "Θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο στην αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αναζήτηση μιας ουσιαστικής «γέφυρας» ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι είναι μέσα στη φυλακή, με τη διαβίωσή τους όταν θα ολοκληρώσουν την έκτιση της ποινής τους", είπε.

Εξάλλου, μελετώνται διάφορα μοντέλα ημιελεύθερης διαβίωσης και υπάρχουν πάρα πολλές σκέψεις γύρω και από αυτόν τον τρόπο εναλλακτικής έκτισης της ποινής. "Υπάρχουν μοντέλα τα οποία εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα, πως κάποιος μπορεί να είναι μέσα σε ένα Σωφρονιστικό Κατάστημα Ημιελεύθερης Διαβίωσης, να φεύγει το πρωί με το «βραχιολάκι» και να πηγαίνει να κάνει τη δουλειά του και μόνο, ούτως ώστε να μην αποκοπεί από την εργασία του και να ξαναγυρίζει πίσω στη φυλακή το απόγευμα όταν θα τελειώσει τη δουλειά του" ανέφερε ο κ. Κατσαφάδος.

Επίσης ο αρμόδιος υφυπουργός ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα χορηγείται σε κάθε κρατούμενο προσωρινός αριθμός υγειονομικής περίθαλψης ώστε οι τρόφιμοι των σωφρονιστικών καταστημάτων να μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όσον αφορά τον τομέα της κατάρτισης κρατουμένων, τόνισε ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για την υλικοτεχνική υποδομή και με την αρχή του νέου έτους αναμένεται να ξεκινήσουν μαθήματα κατάρτισης των κρατουμένων, με δικαίωμα συμμετοχής όλων όσοι βρίσκονται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Ταυτοχρόνως, λειτουργούν, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νέστωρ» από τον Δεκέμβρη του 2020 και με φορέα υλοποίησης το κέντρο μελετών το «ΚΕΜΕΑ» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σχολές γονέων στις φυλακές για την ενίσχυση του γονεάκου ρόλου μεταξύ  κρατούμενου-γονέα.

Ακόμη ο κ. Κατσαφάδος, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συντόμως ψυχιατρικό τμήμα για τις γυναίκες στις φυλακές της Θήβας.

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Δήμητρα Λυγούρα, τόνισε ότι στρατηγικό πλάνο 2024 - 2026 έχει ως στόχο την βελτίωση των συνθηκών κράτησης και διαχείρισης του πολυπληθυσμού των σωφρονιστικών καταστημάτων, την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, την ενίσχυση της μετασωφρονιστικής πολιτικής και των διαδικασιών επανένταξης και εκπαίδευσης των κρατουμένων, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού εκπαίδευση και τη διοίκηση του προσωπικού των σωφρονιστικών καταστημάτων και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την ψηφιακή αναβάθμιση της Γραμματείας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα