Ξεκίνησε το Συνέδριο «Τέχνη και Δημοκρατία» του Ιδρύματος της Βουλής στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Την έναρξη του Συνεδρίου «Τέχνη και Δημοκρατία», που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, κήρυξε σήμερα, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, καθηγήτρια κ. Νίκη Μαρωνίτη. Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνει αύριο Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, στις 10.00 το πρωί, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου.
Η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στις εργασίες του συνεδρίου, επεσήμανε: «ο Πρόεδρος της Βουλής παρόλο που είχε εγκαίρως προγραμματίσει να είναι μαζί μας για να απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου, ενός συνεδρίου το οποίο υποστήριξε με θέρμη και ενδιαφέρθηκε προσωπικά καθ’ όλη την πορεία προετοιμασίας του, δεν θα μπορέσει να έρθει εξαιτίας των υποχρεώσεων που έχει στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν. Θα απευθύνει όμως αύριο τον σύντομο χαιρετισμό του, πριν από την έναρξη της πρωινής συνεδρίας και θα παρακολουθήσει μαζί μας, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις εργασίες του».
Η κ. Μαρωνίτη δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενη που η έναρξη της θητείας της «στην απαιτητική, προκλητική και με σημαντικό παρελθόν θέση της Γενικής Γραμματέως του Ιδρύματος συμπίπτει χρονικά με την πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου». Όπως τόνισε, «το συνέδριο ξεκίνησε από την εμπνευσμένη ιδέα του Γενικού Γραμματέα της Βουλής Κώστα Αθανασίου, αγκαλιάστηκε γρήγορα από τα αποφασιστικά όργανα του θεσμού, εντάχθηκε στον προγραμματισμό του Ιδρύματος από τις αρχές του 2017 και έκτοτε αποτέλεσε κεντρικό πεδίο έρευνας, γόνιμης ανταλλαγής απόψεων, διεπιστημονικής όσμωσης, συντονισμένης οργανωτικής προετοιμασίας».
Η κ. Μαρωνίτη εξέφρασε την πεποίθηση πως «το συνέδριο εντάσσεται αρμονικά στο πλαίσιο του δυναμικού, προοπτικού αναπτύγματος του Ιδρύματος που δρομολογείται τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτώντας με τη σειρά του το τολμηρό και αποφασιστικό άνοιγμα του θεσμού προς περισσότερα γνωστικά πεδία, προς ένα ευρύτερο, ανήσυχο και διαφορετικό κοινό, προς θεματικές αχαρτογράφητες και εν πολλοίς ανεξερεύνητες, προς προβληματικές που εμβάλλουν (στις ρητές και αδήλωτες συναφείς εντάσεις πολιτικής και πολιτιστικής θεωρίας και πράξης) στη διασταύρωση της πολιτικής, της δημοκρατίας με τον πολιτισμό και απαντούν, πιστεύουμε, σε μια σειρά από ανάγκες, αγωνίες, προσδοκίες/προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας».
Η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, αφού έθεσε ουσιώδη ερωτήματα που διερευνούν τη σχέση της Τέχνης με τη Δημοκρατία, ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους συντελεστές του διεπιστημονικού συνεδρίου, καθώς και το Μουσείο της Ακρόπολης για τη φιλοξενία.
Το συνέδριο, που είναι ανοικτό στο κοινό, μαγνητοσκοπείται και θα προβληθεί από το Κανάλι της Βουλής.