Πολιτική

Βόμβα Ρέγκλινγκ: Αξιολόγηση γρήγορα, αλλιώς η Ελλάδα θα μείνει χωρίς χρήματα


Αιχμές για τον Γιάνη Βαρουφάκη

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμη μια φορά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη «Le Figaro», εκτιμώντας ότι αν καθυστερήσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αν και βλέπει σημάδια βελτίωσης στην «ατμόσφαιρα» από τις σχέσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές, «αργά ή γρήγορα θα υπάρξει χρηματοδοτικό πρόβλημα» για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική. Οι πρώτοι έξι μήνες του περασμένου έτους ήταν μια καταστροφή».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ESM, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκείνη την εποχή δεν συνεργάστηκε καθόλου με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ωστόσο, ξεχώρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον νέο υπουργό Οικονομικών από το περασμένο καλοκαίρι, στον οποίο απέδωσε την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στο Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι αν δεν γίνει κάτι, σε 5 χρόνια δεν θα είναι δυνατό να πληρωθούν συντάξεις. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει νέα ελληνική κρίση και αυτή τη χρονιά, κάνοντας λόγο για σχέση εμπιστοσύνης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Περί ελάφρυνσης χρέους, τόνισε ότι, οικονομικά, η διαπραγμάτευση χρέους δεν είναι επείγουσα διότι η Ελλάδα έχει πάρει μια περίοδο χάριτος δέκα ετών στην αποπληρωμή του χρέους και στο μεγαλύτερο μέρος των επιτοκίων που θα πρέπει να καταβάλει – ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει «ανταμοιβή» μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κατά τη διάρκεια των δέκα επόμενων ετών, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα είναι υψηλή, και ως ως εκ τούτου, μια νέα ελάφρυνση του χρέους θα επηρέαζε τις πληρωμές κυρίως μετά το 2022.

Οι προϋποθέσεις για να καταστεί βιώσιμο το χρέος 
 
ο Ρέγκλινγκ κατέστησε σαφές ότι το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
 
Η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από την κρίση μέσω της ανάπτυξης, εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε. Ο επικεφαλής του ESM αναφέρεται και σε μελέτη του ΟΟΣΑ που αναφέρει ότι με τις σωστές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να έχει το υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη. 
 
Με υψηλότερη ανάπτυξη και τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού από τον ESM, το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο, αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ. 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις