Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις δραματικές εξελίξεις με επίκεντρο την Ουκρανία. Η Ρωσία, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης, μετά την αναγνώριση των ουκρανικών επαρχιών στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ, σκληραίνει τη στάση της. Βάσει των συνθηκών που υπέγραψε με τους επικεφαλής των αυτονομιστών ηγετών, η Μόσχα απέκτησε το δικαίωμα να οικοδομήσει στρατιωτικές βάσεις στις δύο περιοχές (Ντονμπάς).
Την ίδια ώρα και ενώ η Ρωσία συγκεντρώνει εκ νέου ισχυρό στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία, που ο Βλαντιμίρ Πούτιν «βάφτισε» ως ειρηνευτική δύναμη, η Δύση ετοιμάζει τις απαντήσεις της.
Ετοιμάζει κυρώσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση
Η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει σήμερα να επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Μπορέλ δήλωσε κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».
«Σήμερα το πρωί εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε το κείμενο και σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε (…) πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».
Σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται για «ευρεία εισβολή, αλλά ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν σε ουκρανικό έδαφος», στο Ντονμπάς, υπογράμμισε ο Μπορέλ.
Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει χθες Δευτέρα ότι θα επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, αν η Μόσχα αναγνώριζε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
«Έχουμε ένα πακέτο (πιθανών κυρώσεων). Υπάρχουν διάφορα μέτρα και ο βαθμός εφαρμογής τους εξαρτάται από το επίπεδο της επιθετικότητας», διευκρίνισε ο Μπορέλ.
Κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών-μελών του, συγκλήθηκε για μια κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από τη Ρωσία, ενημέρωσαν διπλωμάτες. Το αίτημα υπέβαλαν, βασιζόμενες σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε επίσης το Μεξικό, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές. Η Ρωσία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον Φεβρουάριο και κατά συνέπεια ορίζει την ατζέντα, ήθελε η συνεδρίαση να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, κάτι όμως στο οποίο εναντιώθηκαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.
Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία».
«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.
Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρόσθεσε η κυρία Ντικάρλο.
Μπόρις Τζόνσον Η ρωσική εισβολή έχει ξεκινήσει
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει και επομένως η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα βρετανός υπουργός καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης για τη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης.
Οι ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία δείχνουν ότι έχει επιλέξει την αντιπαράθεση με τη Δύση αντί του διαλόγου.
"Πάντα προτιμούσαμε τον διάλογο και ακόμη το κάνουμε, αλλά είναι σαφές από τις ενέργειες του Πούτιν ότι εκείνος έχει επιλέξει την αντιπαράθεση αντί του διαλόγου", σχολίασε ο βρετανός υπουργός στο BBC TV.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, αφού προηγουμένως αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους χθες, κλιμακώνοντας την κρίση, η οποία κατά τη Δύση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο. "Μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι η εισβολή στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει. Οι Ρώσοι, ο πρόεδρος Πούτιν, έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και στην εδαφική της ακεραιότητα", είπε ο βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ στο Sky News.
"Θα επιβάλουμε κυρώσεις, όπως έχουμε πει ότι θα κάνουμε πάντα", δήλωσε ο ίδιος. Η Βρετανία έχει απειλήσει να διακόψει την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές στερλίνες, στερώντας τους τη δυνατότητα συγκέντρωσης κεφαλαίου στο Λονδίνο.