Η «κρίση ηγεσίας» στην Εθνική ξεπεράσθηκε, η αντιπαράθεση τελειώνει προσωρινά με ανακωχή, αλλά το θέμα δεν κλείνει εδώ. Για το ΤΧΣ η ουσία του προβλήματος παραμένει - και είναι η διάσταση απόψεων μεταξύ βασικού μετόχου και ΔΣ της τράπεζας, το γεγονός ότι οι «εντολοδόχοι» δεν τηρούν τις οδηγίες υποδείξεις του «εντολέα». Θεωρώντας ότι αυτή είναι η ουσία της "κρίσης" που ανέκυψε, το ΤΧΣ δεν απεμπολεί το δικαίωμα του να ζητήσει σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης προς άρση της εμπιστοσύνης στο ΔΣ και εκλογή νέου. Τη θέση αυτή επαναβεβαίωσε το Γενικό Συμβουλιο του Ταμείου, το οποίο συνεδρίασε απόψε προκειμένου να συζητήσει τι δέον γενέσθαι στην Εθνική.
Παραμένει λοιπόν ως αιωρούμενη απειλή το ενδεχόμενο "καθαίρεσης" του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, η οποία θα συνδυαζόταν με ευρύτερες αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της.
Ουσιαστικά το ΤΧΣ επιβεβαιώνει την πρόθεση του να θέσει τη διοίκηση της τράπεζας "υπό επιτήρηση" και σε καθεστώς προσωρινότητας. Θα αποφασίσει εν καιρώ - σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα - αν θα την κρατήσει ή θα την αλλάξει, αξιολογώντας την περαιτέρω "συμπεριφορά" της.
Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε "να εξετασθούν περαιτέρω όλες οι επιλογές που έχει το ΤΧΣ, συμπεριλαμβανομένου και το ενδεχομένου να ζητήσει την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας"
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα του Sofokleousin.gr, το οποίο ανέφερε:
Προσωρινή «ανακωχή» στην Εθνική
Το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ συνεδριάζει απόψε για να επικυρώσει ατύπως την «ανακωχή» στο μέτωπο της Εθνικής, αποδεχόμενο παράλληλα το νέο status που δημιουργήθηκε με την «ανταρσία» του ΔΣ της τράπεζας και την ανάδειξη του Παν. Θωμόπουλου στην προεδρία της. Το θέμα διοίκησης κλείνει, αλλά η αντιπαράθεση δεν τερματίζεται οριστικά.
Μπροστά στον κίνδυνο μεγαλύτερων εμπλοκών με πολλαπλές παρενέργειες σε πολλά επίπεδα, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το ΤΧΣ – ως «τοποτηρητής» τους στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα – προτίμησαν να υποχωρήσουν σ’ αυτή τη φάση, αποφεύγοντας την κατά μέτωπο αντιπαράθεση με το εγχώριο τραπεζικό κατεστημένο. Όμως δεν έχουν καταθέσει τα όπλα – και θα επανέλθουν εν ευθέτω χρόνω.
Ως προσωρινή ανακωχή αντιμετωπίζει την εξέλιξη αυτή και το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, που επεδίωξε να βρεθεί συναινετική λύση χωρίς νομικές εμπλοκές και «καρατομήσεις» στελεχών.
Στην ίδια γραμμή και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας (SSM), ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΤΧΣ συνέστησε να μη δοθεί τώρα συνέχεια στη διένεξη και να μη ζητηθεί σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην Εθνική, όπου βασικό θέμα θα ήταν η άρση εμπιστοσύνης προς το Διοικητικό Συμβούλιο και η εκλογή νέου.
Πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας επιδεικνύει και η πλευρά των «νικητών», που κατόρθωσε να επιβάλει ως πρόεδρο της Εθνικής τον Π. Θωμόπουλο και να διατηρήσει στη θέση του τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.
«Γεφυροποιοί» και «ειρηνοποιοί»
Ο CEO της τράπεζας που διεσώθη ανθιστάμενος στις πιέσεις για παραίτηση του, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς αποκατάσταση καλών σχέσεων και για τη δημιουργία «γεφυρών» με το ΤΧΣ και το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που χειρίζεται τα τραπεζικά θέματα.
Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει και η Διοίκηση της ΤτΕ, που έχει λειτουργήσει εν προκειμένω ως «ειρηνοποιός», αν και καταλογίζει ευθύνες στα στελέχη της Εθνικής για το θέμα που ανέκυψε.
Ευθύνες στο ΔΣ της τράπεζας επιρρίπτουν επίσης το ΤΧΣ και κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι κανένα ΔΣ εταιρείας δεν μπορεί να αγνοεί αποφάσεις και επιλογές του βασικού μετόχου.
Από την πλευρά της Εθνικής, τα εμπλεκόμενα στελέχη αντιτάσσουν ότι «εφαρμόστηκαν κατά γράμμα οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και της ανεξαρτησίας του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίες διαπνέουν και τον ισχύοντα νόμο για τις διοικήσεις τραπεζών»