Πολιτική

Τσίπρας VS Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Ο πρώτος απολογισμός της μάχης


H  σκληρή πολιτική μάχη Τσίπρα – Μητσοτάκη  στο πεδίο της  ΔΕΘ έλαβε τέλος και οι δύο πλευρές  υπολογίζουν πλέον τα κέρδη και τις ζημιές από αυτή. Η αναμέτρηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αυξημένη πιθανότητα να είναι η τελευταία σε ΔΕΘ πριν τις εθνικές εκλογές του 2019. 

Το πρωθυπουργικό στρατόπεδο επεδίωκε η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, μετά το τέλος των μνημονίων, να αποτελέσει την απαρχή της μεγάλης αντεπίθεσης μέχρι την εκλογική αναμέτρηση του 2019, με κύριο μέλημα όσο γίνεται περισσότερα  τμήματα της κοινωνίας  να αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την είσοδο σε μια νέα εποχή, χωρίς τη μνημονιακή επιτροπεία. Αιχμή του δόρατος της επιχείρησης τα 11 μέτρα που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας και  τα οποία αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες (μισθωτούς, ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ). Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φώς της δημοσιότητας το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εξαγγελίες Τσίπρα είχαν θετικό αντίκτυπο, με αποτέλεσμα να ψαλλιδίζεται η δημοσκοπική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ. 

Έτσι, σε δημοσκόπηση της PRORATA, που δημοσίευσε το Σάββατο η «Εφημερίδα των Συντακτών» η ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 5,5%. Μικρότερη διαφορά, στο 3,5% (29,5 έναντι 26%) έδειξε η δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis  για την εφημερίδα «Documento». Ειδικότερα για τα μέτρα, σε δημοσκόπηση της Κάπα Research  για το «Έθνος» το 53% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να έχει θετική εκτίμηση. Αντίστοιχα, σε έρευνα της  Rass για τη «Νέα Σελίδα» το 68,7% θεωρεί ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και της φορολογίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα. 

Πάντως, κοινή συνισταμένη των συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων είναι η αμφιβολία των πολιτών για την εφαρμογή των μέτρων. Πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, για να μεταφραστεί η θετική άποψη σε εκλογική στάση υπέρ της κυβέρνησης τα μέτρα θα πρέπει, τουλάχιστον, να έχουν ψηφιστεί πριν τις κάλπες. 

Άνοιγμα Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά 

Το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται ικανοποιημένο από τις δραστηριότητές του στη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι ο στόχος να πραγματοποιήσει πειστική, αρχηγική εμφάνιση επιτεύχθηκε. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «παρουσίασε το όραμά του και το ρεαλιστικό του σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, γεμάτος σιγουριά και αυτοπεποίθηση, ως ο αυριανός πρωθυπουργός της χώρας».

Στα αξιοσημείωτα της παρουσίας του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ συγκαταλέγονται αναμφίβολα το ανοίγματά  του προς την  Κεντροαριστερά,  με πιο ξεκάθαρο, τη  δήλωση στη συνέντευξη τύπου, πως όχι μόνο θα συμπεριλάβει κεντροαριστερά στελέχη στην κυβέρνησή του (ακόμη και εάν εκλεγεί αυτοδύναμος), αλλά και ότι θα διευρύνει τα ψηφοδέλτια της ΝΔ με πρόσωπα από την κεντροαριστερά. 
Ως γέφυρα της  προσέγγισης της Κεντροαριστεράς εκτιμάται ότι  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε τόσο την κριτική προς τους δανειστές («συμφώνησαν σε ένα λάθος μείγμα πολιτικής» κά), όσο και την  έμμεση αποδοχή σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ. 

Ωστόσο, τα ανοίγματα του Κ. Μητσοτάκη προς την Κεντροαριστερά δυσχεραίνουν οι ακραίες αντιαριστερές θέσεων κορυφαίων στελεχών του (Α. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης), που λειτουργούν απωθητικά στα ακροατήρια αυτού του χώρου. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΥ 

Διαβαστε επισης