Απολύτως εφικτά, κοστολογημένα και εντός του δημοσιονομικού χώρου που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τα κοινωνικά μέτρα και οι φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, απέρριψε τον όρο «παροχολογία» που πρόσαψε στις εξαγγελίες του η αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο, με διττό στόχο: να προτάξει μέτρα κοινωνικής στήριξης και να ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον Σκοπιανό, χαρακτηρίζοντάς τον «τζάμπα μάγκα», τόνισε ότι ο κυβερνητικός εταίρος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της χώρας, ενώ αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του μαξιλαριού ρευστότητας που έχει η Ελλάδα και λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας στην πρώτη φάση της μεταμνημονιακής εποχής. Για τις εκλογές, τόνισε ότι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, ωστόσο συμπλήρωσε πως «πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων».
Εφικτά και προϊόν κοστολογημένου σχεδίου το πακέτο μέτρων – Δεν είναι παροχολογία
«Με ενοχλεί ο όρος «παροχολογία» όταν προέρχεται από πολιτικές δυνάμεις που γονάτισαν το λαό. Είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις σε πολίτες, όπως η μεσαία τάξη, που σήκωσαν πολλά βάρη. Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Πέρυσι είχα πει ότι από το 2019 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο. Το σχέδιο υλοποιείται και οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Τα 3,5 δισ. ευρώ είναι το έλασσον ποσό γιατί οι εκτιμήσεις διαψεύδονται προς το καλύτερο, όπως φάνηκε και στις υπεραποδόσεις των περασμένων χρόνων. Μετά από οκτώ χρόνια που η μεσαία τάξη και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σήκωσαν πολλά βάρη (και όχι αυτοί που πήγαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό), αυτά που εξαγγείλαμε χθες είναι απολύτως εφικτά. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα, είναι πραγματικότητα και θα γίνει όταν μπορεί να τη δει ο πολίτης στην καθημερινότητά του.
Αγορές και το μαξιλάρι ρευστότητας
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες πιέσεις που δέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας ότι προκλήθηκαν από τις αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές. Αναφέρθηκε στο μαξιλάρι ρευστότητας που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα, η οποία δεν απαιτείται να καταφύγει στις αγορές για τα επομενα 2,5 χρόνια και τόνισε ότι διαψεύστηκαν στην πράξη όσοι προωθούσαν την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. «Ο λαός πρέπει να καταλάβει πόση σημασία έχει ότι συμφωνήσαμε με εταίρους να χτίσουμε δημοσιονομικό μαξιλάρι. Ένα μαξιλάρι ρευστότητας 30 δισ. που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές, σε περιόδους αναταράξεων των αγορών. Για τα επόμενα 2,5 χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να μην μας απασχολεί, εάν οι αγορές είναι στην κατάλληλη στιγμή. Εάν δεν είχαμε χτίσει αυτό το μαξιλάρι, η χώρα θα ήταν αναγκασμένη να οδηγηθεί σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, μέσα από την πιστοληπτική γραμμή στήριξης.
Αυτό που ευχόταν η αντιπολίτευση. Αυτή η κυβέρνηση που επέστρεψε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης θα συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, για να βελτιώσει τις αποδόσεις της ακόμα περισσότερο. Που σημαίνει ότι θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη με τις αγορές. Βγήκαν ορισμένοι και έσπευσαν να αποδώσουν το "τσίμπημα" στα ομόλογα στο ότι θα ερχόμουν στην ΔΕΘ για να εξαγγείλω παροχές. Όλα αυτά είναι ανοησίες και όσοι λένε ανοησίες κρίνονται από τον ελληνικό λαό».
Επιτυχία η Συμφωνία των Πρεσπών - Τσάμπα μάγκας ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός δέχθηκε-όπως ήταν αναμενόμενο-αρκετές ερωτήσεις αναφορικά με το Σκοπιανό. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε πιέσεις, ενώ αναφερόμενος στον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, τόνισε ότι θα διακινδυνεύσει την πορεία ανάπτυξης της χώρας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, με αφορμή το Σκοπιανό, επιτέθηκε στο Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε τσάμπα μάγκα.
«Πιστεύουμε βαθιά σε αυτή τη συμφωνία. Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρα να αλλάζει όνομα και Σύνταγμα σε καιρό ειρήνης. Αδράξαμε τη ευκαιρία γιατί υπήρξε αλλαγή πολιτικής στη γειτονική χώρα. Είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι ένα βήμα προς την Ειρήνη και αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Κανείς δεν άσκησε πιέσεις προς εμάς για τη συμφωνία», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε
«τον γνωρίζω και έχω ειλικρινή συνεργασία με τον Π. Καμμένο. Δεν θα θέσει σε διακυνδύνευσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο».
Αναφερόμενος στη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ για το Σκοπιανό, σημείωσε «ο κος Μητσοτάκης ήταν υπέρ της ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και ξαφνικά κρατά μια στάση πολιτικού αμοραλισμού με μοναδικό γνώμονα τη σταθερότητα στο κόμμα του και την προσπάθεια να αλιεύσει στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Αν ο κος Μητσοτάκης πιστεύει αυτά που λέει γιατί δεν κάνει το απλό: να δηλώσει εδώ από τη Θεσσαλονίκη ότι θα την ακυρώσει. Κάνει τον «τσάμπα μάγκα» λέγοντας ότι θα την ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ μετά τις εκλογές θα την εφαρμόσω».
Δημοσιονομικά αχρείαστη η περικοπή των συντάξεων
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στο μείζον ζήτημα των συντάξεων και του ελληνικού αιτήματος για μη περικοπής τους το 2019. Ο κ.Τσίπρας επανέλαβε ότι το μέτρο είναι αχρείαστο δημοσιονομικά, καθώς η Ελλάδα, όπως θα περιγραφεί και στο σχέδιο προϋπολογισμού το 2019-που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στους Θεσμούς, υπερκαλύπτει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Ως εκ τούτου, όπως επισήμανε αποδυναμώνεται το κύριο επιχείρημα του ΔΝΤ, το οποίο απαιτούσε την εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να «εξασφαλιστεί» ότι η χώρα θα έπιανε του συμφωνηθέντες στόχους.
Συγκεκριμένα τόνισε «Θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό έχοντας μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει ότι είμαστε πάνω από τους στόχους. Ετσι θα αναιρεθεί το επιχείρημα του ΔΝΤ ότι δεν θα πιάναμε το στόχο και γι’ αυτό έπρεπε να γίνει η περικοπή.Δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα. Θα προσθέσουμε μια ακόμα σειρά επιχειρημάτων. Δεν θέλουμε πισωγύρισμα στην πορεία εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών ή στον πυρήνα των δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ενοποίηση των Ταμείων.
Είναι αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο γιατί αφορά την «προσωπική διαφορά» και η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μόνιμη, δεν θα έχει επίπτωση στις αναλογιστικές μελέτες. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε ότι θέλουμε να πετύχουμε».
Αφορολόγητο όριο και ασφαλιστικές εισφορές
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για το θεσμοθετημένο μέτρο της περικοπής του αφορολόγητου, είπε λακωνικά ότι «κάθε πράγμα στον καιρό του». Παράλληλα συνέκρινε το πρόγραμμα της κυβέρνησης μ΄ αυτό της ΝΔ, αναφορικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας πως «είναι η μέρα με τη νύχτα».
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «η ΝΔ θέλει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και όχι το αναδιανεμητικό. Ετσι όσοι γνώρισαν χρόνια ανεργίας δεν θα έχουν δικαίωμα για αξιοπρεπή σύνταξη. Όπως είπε η κυβέρνηση πήγε σε ένα σύστημα στο οποίο διορθώνονται οι αδικίες. Η ΝΔ θέλει μείωση όλων των εισφορών στο 15% και αυτό θα δημιουργήσει «τρύπα» δυο δισεκατομμυρίων ευρώ».
Τηλεοπτικές άδειες
Σχετικά με τη μεταρρύθμιση αδειοδότησης των καναλιών είπε ότι «όλοι σήμερα έχουν καταλάβει ότι η μεταρρύθμιση αδειοδότησης των καναλιών ήταν αναγκαία», ενώ σχολίασε πως «η αντιπολίτευση με τη στάση της απέδειξε ότι αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει είναι το παιχνίδι της διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα».
Στρατηγική επιλογή οι εκλογές στο τέλος της θητείας
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κυβερνητικός στόχος είναι η διεξαγωγή των εκλογών τον Οκτώβριο του 2018, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων. «Η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι εκλογές στο τέλος της θητείας. Αυτό θα επιδιώξω και έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. Η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση, για να πάει καλά η οικονομία. Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα, που πολλές φορές παραμορφώνεται. Δίνεται εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματική τάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο του 2019, θα κερδίσει τις εκλογές. Γιατί έχει σχέδιο να βαθύνει την κοινωνική προστασία. Έχει σχέδιο για τη χώρα. Το βασικό είναι εάν θα πάμε μπροστά ή εάν θα πάμε πίσω. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μου. Αυτόν θα ακολουθήσουμε. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων».
Για το χρέος και την πιστοληπτική γραμμή
Με το χρέος έχουμε «καθαρό διάδρομο» χαμηλών αποπληρωμών μέχρι το 2032 είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: Το χρέος μας καθίσταται πλέον βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές και το βλέπουμε και με επενδυτές που σπεύδουν στην Ελλάδα. Η πιστοληπτική γραμμή δεν θα εξασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται.
Δεν καταλαβαίνω γιατί θα ήταν σημαντικό για τον ιδιωτικό τομέα η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε μνημόνια, γιατί αυτό είναι η πιστολητπική γραμμή, ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο είπε και συνέχισε: Δεν καταλαβαίνω γιατί θα ήταν σημαντικό για τον ιδιωτικό τομέα η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε μνημόνια, γιατί αυτό είναι η πιστολητπική γραμμή, ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο.
Για τις επενδύσεις και την ανεργία
Το ενδιαφέρον για τις επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πραγματικά μεγάλο είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: Το ρεκόρ επενδύσεων του 2017 πιστεύουμε ότι θα το επαναλάβουμε. Δίνουμε μια καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία για να ξεκολλήσουν πρότζεκτ που είναι ώριμα.
Με αφορμή τις επενδύσεις και αναφερόμενος στο θέμα των μεταρρυθμίσεων τόνισε ότι αυτές είναι σαν το ποδήλατο, όταν σταματάς να κάνεις πετάλι, πέφτεις. Μόνο εμείς μπορούσαμε να κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Δεν προχώρησαν οι προηγούμενοι, γιατί είχαν δεσμεύσεις διαπλοκής. Εμείς ενοποιήσαμε τα ασφαλιστικά ταμεία, εμείς εκσυγχρονίσαμε τη δημόσια διοίκηση. Βεβαίως είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλά για τη Λερναία Ύδρα, τη γραφειοκρατία. Για τη γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης.
Αναφερόμενος στην ανεργία ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: Δεν πανηγυρίζουμε για το 19% της ανεργίας. Αλλά έχουμε σταθερή αποκλιμάκωση που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Ο στόχος που έθεσα είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να γίνουμε χώρα – πρότυπο και η ανεργία να πέσει στο 10%.
Στόχος είναι να σταματήσουμε τη διαρροή και οι νέοι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα, τους χρειαζόμαστε σημείωσε αναφερόμενος στο φαινόμενο του brain drain.
Η τραγωδία στο Μάτι
Ερωτηθείς για την φονική καταστροφή στο Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη και πρόσθεσε: Έσπευσα να καλέσω έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα στο εξωτερικό, τον κ. Γκολντάμερ, να συντάξει πόρισμα.
«Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας για τη στάση της ΝΔ σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι.
«Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας για τη στάση της ΝΔ σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι.
Σε έτερη ερώτηση για το αν γνώριζε πως υπήρχαν νεκροί κατά τη σύσκεψη, το βράδυ της πυρκαγιάς στο Μάτι ο πρωθυπουργός είπε: Η κριτική στη Δημοκρατία είναι απαραίτητη, αλλά υπάρχει ένα όριο το οποίο, αν ξεπεράσει κανείς, η κριτική παίρνει το χαρακτήρα μιας προπαγάνδας που τελικά είναι επωφελής γι’ αυτόν που τη δέχεται. Θα ήμασταν πολύ ανόητοι αν το βράδυ της τραγωδίας, είχαμε μέλημα να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Οι νεκροί ούτε κρύβονται, αλλά ούτε και εικάζονται.
Και συνέχισε: Με δική μου εντολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -για πρώτη φορά- ανακοίνωσε λίγες ώρες αργότερα τον αριθμό των επιβεβαιωμένων έως τότε νεκρών. Τι νόημα έχει η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία ότι προσπαθήσαμε να τους κρύψουμε;
Απόλυτα εγκεκριμένη η αύξηση του κατώτατου μισθού
Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ο ΣΕΒ είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και πως οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης.
Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πριν βγούμε από τα μνημόνια», είπε, και εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι διάρκειας περίπου 4 μηνών και θα περιλαμβάνει και τον διάλογο με τους κοινωνικού φορείς. Επισήμανε ότι είναι διαδικασία που έχει ακολουθήσει άλλη μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, η Πορτογαλία.
Οι σχέσεις με τη Ρωσία-Επίσκεψη στη Μόσχα
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στη Ρωσία ο πρωθυπουργός τόνισε: Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τον κ. Πούτιν εντός 2018. Περάσαμε μια κρίση στις σχέσεις μας, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε, τώρα εργαζόμαστε για αποκατάσταση.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν βλέπω τον λόγο να συζητάμε για εκλογή Προέδρου.
Για το φάρμακο
Σε ερώτηση για το φάρμακο ο Αλέξης Τσίπρας είπε: Αμαρτωλή υπόθεση ο χώρος του φαρμάκου στην Ελλάδα. Θα υπάρξει αύξηση δαπανών για το φάρμακο. Έχουν ήδη δρομολογηθεί διαρθρωτικά μέτρα για έλεγχο ζήτησης-κόστους. Μέλημά μας η στήριξη της εγχώριας Βιομηχανίας Φαρμάκου.