Μακρά αναμένεται να είναι η νύχτα για το πιο κρίσιμο Eurogroup αναφορικά με την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση που είχε προσωρινά παγώσει ξεκίνησε εκ νέου περίπου στις 23:15 ώρα Ελλάδας.
Συγκεκριμένα το απόγευμα η συζήτηση για την Ελλάδα διεκόπη καθώς υπήρξαν έντονες διαφωνίες σχετικά με τα μέτρα για το χρέος.
Από την πλευρά του ο Μάριο Σεντένο αποφάσισε να σταματήσει για λίγο τη διαδικασία και να αφήσει τους γαλλογερμανούς να βρουν σε διμερή επαφή λύση στο θέμα.
Έτσι, ακολούθησε τριμερής συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας στο περιθώριο του Eurogroup, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ το θέμα συζήτησης ήταν, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.
Η πλειονότητα του Eurogroup εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί γενναία επιμήκυνση έως και 15 έτη, ωστόσο βασικό εμπόδιο είναι η στάση της Γερμανίας που επιθυμεί μια λύση 3-5 ετών.
Ωστόσο, βασικό σενάριο σήμερα στο Λουξεμβούργο παραμένει η επίτευξη συμφωνίας.
Διαβάστε: Συμφωνία – έκπληξη για το χρέος, το ΔΝΤ «σφραγίζει» τη βιωσιμότητα!
Από την πλευρά της πάντως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που παρευρίσκεται στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις. Μάλιστα, θέλοντας να προλάβει τους δημοσιογράφους στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Λαγκάρντ είπε: «Μην με ρωτήσετε για την Ελλάδα γιατί δεν θα σας απαντήσω».
Προϊδέασε πάντως για... μακρά νύχτα σημειώνοντας: «Οι συζητήσεις για την Ελλάδα υποθέτω ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της βραδιάς».
Νωρίτερα πάντως, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ σε ανάρτησή της στο twitter χαιρέτισε την πρόοδο της Ελλάδος με ένα βίντεο. «Μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης, η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας επιστρέφουν στην Ελλάδα και θα μπορεί σύντομα να σταθεί στα πόδια της» αναφέρει η Επιτροπή.
Εξάλλου προσερχόμενοι στη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, αλλά και της συνήθως επικριτικής Σλοβακίας, εξέφραζαν αισιοδοξία ότι η συμφωνία είναι εφικτή και έκαναν λόγο για ιστορική ημέρα.