Είναι μια πρόσκαιρη αναλαμπή, κάτι σαν το «τίναγμα της ψόφιας γάτας», ή μήπως οι τραπεζικές μετοχές έπιασαν ήδη πάτο και αρχίζουν να αναδύονται; Οποιος βρεί τη σωστή απάντηση, μπορεί να κερδίσει στο χρηματιστήριο τις επόμενες μέρες. Οι υπόλοιποι θα έχουν την τύχη της αγοράς, που παραμένει σε κρίσιμη καμπή, αναζητώντας στηρίγματα και ισορροπίες στο χείλος του γκρεμού.
Οι τραπεζικές μετοχές που ήταν τις τελευταίες εβδομάδες ο «μεγάλος ασθενής» στο χρηματιστήριο, κινήθηκαν σήμερα ανοδικά - για τρίτη κατά σειράν συνεδρίαση, δημιουργώντας ελπίδες ουσιαστικής ανάκαμψης. Όμως οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς δεν υπάρχει καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος, ενώ τα μεγάλα επιθετικά χαρτοφυλάκια που «ευθύνονται» για τη μεγάλη πτώση των τελευταίων εβδομάδων, τηρούν στάση αναμονής.
Σήμερα πριμοδότησαν τα τραπεζικά χαρτιά που έχουν χάσει πολύ έδαφος. Συνέχισαν όμως τις επιλεκτικές πιέσεις σε εμποροβιομηχανικά blue chips. Η περαιτέρω στάση τους θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς και από τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών.
Οσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις πολιτικές εξελίξεις και στα μεταμνημονιακά μέτρα που σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την προσπάθεια να αποτρέψει την προγραμματισμένη περικοπή συντάξεων.
Παράγωγα και τράπεζες
Σημαντική παράμετρο για την πορεία της αγοράς αυτή την εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει το επικείμενο τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή. Στα συμβόλαια Σεπτεμβρίου ισχυρά επιθετικά χαρτοφυλάκια έχουν μεγάλες ανοιχτές θέσεις – στοιχείο που υπαγορεύει ανάλογες κινήσεις.
Ξένοι και εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους, επηρεαζόμενοι και από τις εκθέσεις διεθνών οίκων, που βλέπουν «μισοάδειο το ποτήρι» των ελληνικών τραπεζών, εκφράζοντας προβληματισμό για τις επιδόσεις τους στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και για την εξέλιξη της κερδοφορίας τους.
Με ενδιαφέρον αναμένεται αυτή την εβδομάδα η νέα έκθεση-αξιολόγηση της Moody’s για την ελληνική οικονομία, που θα περιλαμβάνει αναφορές και στις τράπεζες.
Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, η αγορά εστιάζει στην αρνητική εκδοχή των εξελίξεων, με αποτέλεσμα το αγοραστικό ενδιαφέρον να είναι περιορισμένο και το ρίσκο υψηλό.
Αντίδραση και εισροές
Παράλληλα όμως υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν σε γρήγορη τεχνική αντίδραση, η οποία μπορεί να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και σημαντικό εύρος. Αναλυτές επισημαίνουν και την προοπτική εισροής κάποιων κεφαλαίων τις επόμενες εβδομάδες, λόγω αναβάθμισης του πολωνικού χρηματιστηρίου σε αναπτυγμένη αγορά. Με την αναβάθμιση αυτή ανεβαίνει η στάθμιση του ΧΑ στους δείκτες των αναδυόμενων και αυξάνεται αντιστοίχως το «μερίδιο» του στα χαρτοφυλάκια των index funds αυτής της κατηγορίας.
Οι αναμενόμενες εισροές υπολογίζονται σε 140-150 εκατ. ευρώ, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθούν σταδιακά σε βάθος εβδομάδων. Εν πάση περιπτώσει, εκτιμάται ότι θα προσθέσουν «καύσιμα» στην ελληνική αγορά, συμβάλλοντας στην τόνωση των συναλλαγών και στη δημιουργία δυναμικής.
Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά βρίσκεται σε δοκιμασία αντοχών, δοκιμάζοντας την ισχύ μεσομακροχρόνιων στηρίξεων. Κατεύθυνση μπορεί να δώσουν τις επόμενες μέρες οι τραπεζικές μετοχές. Σήμερα ήταν η λοκομοτίβα που τράβηξε ψηλότερα την αγορά και έδωσε θετικό πρόσημο στους βασικούς δείκτες.
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε με οριακά κέρδη 0,16% στις 682,75 μονάδες, παραμένοντας στην ευρεία ζώνη που αποτελεί μεσομακροχρόνια στήριξη.
Ο FTASE25 ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 1.800,49 μονάδες, με πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips να κλείνουν στο κόκκινο.
Ο τραπεζικός πραγματοποίησε άλμα +3,16%, με υψηλό ημέρας +3,66%. Πρώτη η Πειραιώς με +6,1%. Alpha +3,4%, Eurobank +2,7%, Εθνική +1,7%, Attica Bank -1,9%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Βιοχάλκο +1,7% ΑΔΜΗΕ +1,3%, Motor Oil +1,7%, ΔΕΗ +0,3%.
Στον αντίποδα ΕΥΔΑΠ -3,4%, Μυτιληναίος -2,5%, Φουρλής -2,4% Aegean και ΕΧΑΕ -1,9%.
Στα mid caps Intracom +7,4%, Νηρέας +4%, Intralot +2,5%, Κρι-Κρι +2,3%