Πολιτική

Το XA τεστάρει τις 500 μον. περιμένοντας γραμμή από τις ξένες αγορές


Το ΧΑ τεστάρει και σήμερα το επίπεδο των 500 μονάδων -το οποίο ως παλιότερο επίπεδο στήριξης έχει μετατραπεί τώρα σε επίπεδο αντίστασης- και προσπαθεί να αντλήσει "καύσιμα" από τις ξένες αγορές. Με άλλα λόγια, καθώς τα ξένα funds είναι αυτά που δίνουν το τόνο, η άποψή τους για το τι συμβαίνει διεθνώς επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά τους στο ΧΑ. Πάντως ο ΓΔ δείχνει κάποιο "φόβο" καθώς πλησιάζει το 500.

Το πετρέλαιο, το οποίο έχει εξελιχθεί σε βασικό ρυθμιστικό παράγοντα των μετοχών, κινείται ανοδικά τις τελευταίες μέρες και σήμερα στα 35,1 δολ. καταγράφει άνοδο κατά 0,8% - η εβδομαδιαία άνοδος είναι 6,8%. Η κίνηση του πετρελαίου είναι δύσκολο να προβλεφτεί διότι εξαρτάται από τις συμφωνίες των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές επιμένουν ότι υπάρχει υπερπροσφορά και άρα οι τιμές δεν έχουν ακόμα "πιάσει πάτο". 

Η δεύτερη διεθνής ανησυχία είναι ότι υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια και ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο.  Όταν σε μια αγορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, η δυσμενής εξέλιξη είναι πολύ πιθανή. Επιπλέον, τα περιθώρια χρέους στους ισολογισμούς των εταιρειών κορυφώθηκαν την περασμένη άνοιξη. Στο παρελθόν όταν συνέβη κάτι τέτοιο, οι μετοχές οδηγήθηκαν σε πτώση. Αυτή τη στιγμή, πάνω από το 60% των μετοχών του δείκτη S & P 500 χάνουν 20% ή περισσότερο από τα υψηλά τους επίπεδα.

Εντωμεταξύ, Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι οι οικονομίες της Βραζιλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ κατεβάζουν ταχύτητα, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ορισμένες αναδυόμενες αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Πλέον, η ανάπτυξη των ΗΠΑ τοποθετείται στο 2% για το 2016, και στο 2,2% για το 2017. Η ανάπτυξη της Γερμανίας προβλέπεται στο 1,3% μέσα στο τρέχον έτος και στο 1,7 το 2017. Ο Καναδάς θα αυξηθεί μόλις 1,4% μέσα στο έτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2%.

Στην Ελλάδα το κλίμα φαίνεται βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, διότι η πιθανότητα αποβολής από τη ζώνη Σένγκεν έχει απομακρυνθεί, αλλά η πολιτική κρίση παραμονεύει καθώς η κυβέρνηση στηρίζεται σε 153 ψήφους. Από χθες ο Παναγιώτης Σγουρίδης, ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων τελεί υπό παραίτηση ως "θύμα" των αγροτικών κινητοποιήσεων, κάτι που υπενθυμίζει ότι ζούμε σε μια διαρκή πολιτική αστάθεια.

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει πως πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας και έπειτα μπορεί να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής του. Ο ίδιος λέει ότι είναι άγνωστο πόσο θα τελειώσει η αξιολόγηση. Οι συζητήσεις γύρω από τη λύση που θα δοθεί για τα κόκκινα δάνεια μπορεί να περιπλέξει τα πολιτικά πράγματα.

Στο κλίμα αυτό, το ελληνικό χρηματιστήριο κάνει ότι πιο σοφό μπορεί: βρίσκεται σε αναμονή νεότερων ειδήσεων, θετικών ή αρνητικών, για να πάρει κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης είναι στις 495,6 μον. κερδίζοντας αυτή τη στιγμή 0,2% ενώ ο τζίρος είναι στα 25,2 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες χάνουν 1,5% και ο FTSEM χάνει 1,9%. Οι ευρωπαϊκές αγορές κερδίζουν περίπου 0,7% με τον Stoxx 600 να βρίσκεται στις 331 μονάδες.

Οι μετοχές του FTSE 25

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις