Η προσωπική ατζέντα εξωτερικής πολιτικής που ανέπτυξε ο Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας το δικό του εναλλακτικό σχέδιο για το Σκοπιανό αλλά και προσφέροντας… απλόχερα στην Ουάσιγκτον τέσσερις νέες βάσεις επί ελληνικού εδάφους, δημιούργησε αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο και προκάλεσε αντιδράσεις από το Μαξίμου.
Αποφεύγοντας να ρίξει «λάδι στη φωτιά» και να δημιουργήσει συνθήκες αντιπαράθεσης με τον κυβερνητικό εταίρο, το Μαξίμου εξέφρασε μέσω κύκλων την αποδοκιμασία του για τις τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας, κυρίως για το plan B στο Σκοπιανό, τονίζοντας ότι δεν εκφράζουν τις πάγιες ελληνικές θέσεις.
«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις Συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία», σχολίασε το Μαξίμου, το οποίο επέλεξε -τη δεδομένη στιγμή- να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, στα όσα υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος από την Ουάσιγκτον. Στο Μαξίμου, ωστόσο, έχει προκληθεί έντονη δυσαρέσκεια για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο υπουργός Άμυνας. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες του καταλογίζουν ότι «έσπασε» την ιδιότυπη ανακωχή την οποία είχε συναποφασίσει με τον πρωθυπουργό για το Σκοπιανό και άρθρωσε εκ νέου και μάλιστα εκτός συνόρων, την δική του ρητορική για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Κατηγορούν, μάλιστα, τον Πάνο Καμμένο, ότι με τις προτάσεις που κατέθεσε χθες στην Ουάσιγκτον, υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, προς όφελος των δικών του πολιτικών επιδιώξεων.
Δημόσιο «άδειασμα» σε Καμμένο
Δημοσίως, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, «άδειασαν» τον Πάνο Καμμένο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι εύκολο να καταλάβω και τι ακριβώς πρότεινε. Και για το θέμα των βάσεων και για τη διαμόρφωση μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Έχω εκτιμήσει ότι αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη».
Σε κάθε περίπτωση οι ιθύνοντες του Μαξίμου εμφανίζονται ενοχλημένοι και ανήσυχοι για τις προθέσεις Καμμένου. Εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να παίρνει αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική, επιλέγοντας να διατυπώνει την δική του επιχειρηματολογία σε μείζονα εθνικά θέματα.
Νώντας Βλάχος